IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският пазар на жилища е нагорещен, но дали ще кипне?

Голямата имиграция на високоплатени и квалифицирани европейци в страната подхранва поскъпването на имотите

09:30 | 10.08.12 г.
<p>
	Женевското езеро, Снимка: Ройтерс</p>

Женевското езеро, Снимка: Ройтерс

Въпреки това, като се имат предвид стандартите в Швейцария, която прилага разнообразни регулаторни мерки за ограничаване на спекулативните инвестиции и се гордее със своята стабилност и предвидимост, сегашното поскъпване на имотите и кредитният ръст са необичайно силни.

По данни на централната банка дългът на домакинствата сега е с 20% по-голям отпреди 4 години, а конкуренцията между ипотечните кредитори е ожесточена. В момента ипотечните кредити, отпуснати от банките, се равняват на 130% от БВП или с около 10% над нивата отпреди 10 години.

Миналата година местният финансов регулаторен орган FINMA предупреди, че банките все по-често правят изключения и отпускат заеми на хора, които по-рано не са имали никакви шансове да бъдат одобрени. В отговор на тези опасения от агенцията и правителството въведоха нови регулации в сила от 1 юли, които съчетават най-добри практики на Швейцарската банкова асоциация, допълват съществуващите ограничителни действия и спекулативните сделки.

Те изискват първоначална вноска от 10% в брой при покупка на имот и забрана за финансиране на покупки изцяло със задължителните пенсионни спестявания. Освен това ипотеките трябва да бъдат изплащани редовно до 2/3 от стойността на главницата за период от 20 години, като не бива да се проявява снизходителност с очакване, че цените на имотите ще се повишат.

Банките, които не спазват новите изисквания, ще бъдат задължавани да увеличат капитала си, за да компенсират по-високите рискове. Предстои да се види колко ефективни ще бъдат тези мерки.

Ниските корпоративни и подоходни данъци в Швейцария, както и ограничената бюрокрация, накараха много фирми да изберат страната за своя база, а имиграцията - основно от висококвалифицирани работници от съседни европейски страни - е висока.

Статистиката показва, че през това лято населението на Швейцария за първи път ще прехвърли границата от 8 млн. души. Именно тази имиграция е един от водещите двигатели на търсенето на имоти и е причина средната цена на жилище в Швейцария да достигне над 800 000 франка, твърдят консултантите от Wuest & Partner.

Покупката на жилище като инвестиция, а не за живеене, продължава да е сравнително рядко явление, а делът на собственост сред местното население е нисък в сравнение с други европейски държави - около 40%.

Покупките на имоти от чужденци, които нямат постоянно жителство, е строго ограничено от закона, а начинът, по който се облагат имотите, създава стимул те да бъдат задържани след покупката им. В някои райони например хората, които продадат имот само 12 месеца след покупката, се наказват с данък върху печалбата от продажбата в размер на 50%.

"Цените около Цюрих и езерото в Женева наистина са много високи. Но до момента не се наблюдава спекулативен елемент", твърди анализаторът от Credit Suisse Томас Ридер.

"Факторите за това са исторически ниските лихви и нивото на имиграцията", допълва той.

Налице са признаци, че жегата може би вече напуска пазара, като индексът за имотите на UBS, който в началото на тази година изглежда бе на път да прекоси зоната, определяна като рискова, отстъпи от нея през второто тримесечие. И все пак може би е още рано за успокоение, предупреждава Reuters.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още