IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Отмъстителите“ изведоха Disney до рекордна печалба

Богатото на традиции киноподразделение отново е на зелено, цялата печалба на концерна скача с 24% до 1,83 млрд. долара

09:57 | 08.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Disney отчете пореден приказен сезон. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Disney отчете пореден приказен сезон. Снимка: Getty Images News

Суперсилите на „Отмъстителите“ правят силен и най-големия в света концерн от развлекателната индустрия Walt Disney. Американският гигант приключи отминалото трето фискално тримесечие с рекордна печалба от 1,83 млрд. долара, което е с 24% повече от същия период преди година, предаде Ройтерс.

За плюса допринесоха почти всички подразделения на концерна, но най-голям е приносът на слабото в последно време кино подразделение. Преди всичко спектакълът със супергерои „Отмъстителите“ изстреля оперативната печалба до 313 млн. долара – спрямо 49 млн. долара преди година. С оценявани на над 1,4 млрд долара приходи Железният човек и Сие станаха герои на най-успешния филм в света за годината.

За Disney това би трябвало да е особено облекчение, пише и Wall Street Journal. Боксофис успехът дойде в точното време, след като наскоро компанията преживя мега провал с научно-фантастичният филм "Джон Картър", което се отрази на тримесечните приходи за първите три месеца на годината с 200 млн. долара. Създателите не коментираха какъв е бюджетът на мегапродукцията по роман на Едгар Бъроуз, но според анализатори, цитирани от The Hollywood Reporter, той е в размер на между 250 и 275 млн. долара, като към тях трябва да се прибавят и 100 млн. долара за реклама.

Заради провала бе уволнен и директорът на киноподразделението. Сега обаче новата анимация „Храбро сърце“ започна отново да пълни касите.

Disney планира да яхне вълната на супер героите. Режисьорът на „Отмъстителите“ Джос Уедън е получил предложение да заснеме продължение, стана ясно миналата седмица. Успехът показва също така колко правилно е било решението на концерна, когато в края на август 2009 г. Walt Disney плати 4 млрд. долара, за да придобие Marvel Entertainment.

Издателят на комикси, който е автор на Спайдърмен, Хълк и Капитан Америка, е твърде скъпа инвестиция с цена 22 по-висока от очакваните приходи, считаха критиците тогава.

Приходите на Disney за приключилото в края на юни трето фискално тримесечие се повишиха с 4% до 11,09 млрд. долара. Това е по-ниска сума от очакванията, докато печалбата надмина значително прогнозите на анализаторите. В следборсовата търговия акциите на концерна отстъпиха с 1,6 на сто.

Най-много приходи обаче Disney продължава да инкасира от телевизионния си бизнес с канали като ABC. На него се дължат две трети от оперативната печалба. Тематичните паркове на компанията са докарали на концерна 630 млн. долара – с една пета повече, отколкото преди година. Заради по-добри продажби на фен артикули оперативната печалба при потребителските продукти нараства с една трета до 209 млн. долара.

Само подразделението за игри Disney Interactive е на загуба от 42 млн. долара – двойно по-ниски от тези през същия период на предходната година. Заради всичко това главният изпълнителен директор на Disney Робърт Игър нарече тримесечието „феноменално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivan_Petkov_1
преди 11 години
Не може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още