IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата превърна Централен Лондон в призрачен град

В британската столица са пристигнали по-малко туристи от очакваното, местният бизнес се оплаква от падащи постъпления

10:18 | 31.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олимпийските игри са привлекли поне 100 хил. чуждестранни посетители в Лондон, което е значително под очакваното. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Олимпийските игри са привлекли поне 100 хил. чуждестранни посетители в Лондон, което е значително под очакваното. Снимка: Ройтерс

Олимпиадата създаде ефекта „призрачен град“ в Централен Лондон, пише FT.

Посетителите на подобни събития обичайно се тълпят в магазини, хотели, кина и театри, но този път те бягат от центъра на британската столица, като хвърлят съмнение върху очаквания краткосрочен икономически ефект от игрите, отбелязва изданието.

Олимпийските игри са привлекли поне 100 хил. чуждестранни посетители в Лондон, което е значително под очакваните поне 300 хил. чужди туристи.

Кината и театрите са сред най-пострадалите от по-слабия туристопоток към британската столица.

Ника Бърнс, главен изпълнителен директор на Nimax Theatres, коментира, че изминалата седмица е била най-лошата от началото на годината. Тя прогнозира, че в края на лятото продажбите на билети ще регистрират спад с поне 30%.

Лондонските музеи и туристически атракции също усещат кризата. Асоциацията, която ги обединява и представлява, отчете спад на посещаемостта през последните две седмици с 30-35% в сравнение с миналата година.

Изпълнителният директор на организацията Бърнард Донахю коментира, че туристическите атракции се опитват да компенсират по-малкото посетители с удължено работно време.

Хотелите също изпитват трудности. Заради по-слабите резервации някои от тях пристъпиха към намаляване на цените. Резултатите от изследване на сайта Hotels.com показват, че цените в Лондон по време на Олимпиадата са паднали с около 25 на сто.

Оплакват се и туроператорите, които правят обиколки с традиционните за Лондон двуетажни открити автобуси. „За нас пазарът е пълна катастрофа това лято. Отчитаме спад от над 20%“, коментира Ник Палан, управляващ директор на компанията Golden Tours.

Transport for London, операторът на метрото и пътната мрежа в британската столица, обаче отчита ръст на пътуванията с обществения транспорт в последната седмица.

От месеци компанията предупреждава за очаквани „тежки смущения“ в транспортните връзки на Централен Лондон и призовава пътниците да избират алтернативни маршрути.

Наскоро британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че през следващите 4 години се очаква благодарение на олимпийските инвестиции в икономиката на Великобритания да се излеят 13 млрд. паунда, голяма част от които ще дойдат от туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Една цяла държава /България е призрачна вече, те за един град се кахърят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още