IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийският стадион в Лондон ще бъде смален след игрите

Бъдещето му ще бъде решено след търг през септември

13:22 | 26.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олимпийският стадион в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Олимпийският стадион в Лондон. Снимка: Ройтерс

Често олимпийските стадион губят своята причина за съществуване след игрите. Така например на грандиозното Птиче гнездо в Пекин в момента все още се провеждат само някои състезания по бобслей. Организаторите на игрите в Лондон са искали да избегнат това и са натоварили компанията за спортна архитектура Populous със задачата да проектира стадион, който след това да може да бъде смален и използван за нови цели, пише Wall Street Journal.

Резултатът е стадион с 25 000 постоянни места и 55 000, които могат лесно да бъдат отстранени след Олимпиадата.



Ръководителят на Populous Род Шиърд заяви, че компанията му е била очарована, но в същото време и леко объркана от задачата. „Теоретично, ние веднага си помислихме, че това е наистина добро решение. Ние бяхме в Пекин и видяхме как се прави нещо велико, когато парите не са проблем. Лондон не може да направи това, разбира се", казва Шиърд.

Но архитектите не обичат да изграждат преходни неща. „В кръвта ни е схващането, че новите сгради трябва да издържат поне 50 години и да се оценяват само по стабилност и добро впечатление", казва архитектът. „Това е първоизходната оригинална гръцка философия. Ето защо ние нямахме никаква представа какво да предприемем“, казва още той.

Populous си изгради репутация като един от стълбовете на съвременната архитектура, с проекти, като Олимпийския стадион в Сидни, редица европейски футболни стадиони, като Emirates Stadion на Арсенал в Лондон и стадиони за американски бейзбол, като Yankee Stadium. Но за задачата в Лондон е бил нужен и нов манталитет.

„Ние трябваше да станем приятели с преходното и да не се притесняваме от него", казва Шиърд. "За нас това не е ограничение, а възможност."

Преходната естетика е дала на Populous свободата да подходи към изграждането по един съвсем нов начин, дори и що се отнася до материали и цветове.

„Защо повечето сгради не са особено многоцветни и шарени? Тъй като ултравиолетовите лъчи избледняват цветовете. Ето защо архитектите избягват шарените цветове“. Но това сега не безпокои Populous и тя може да работи с широка гама от цветове.

Фирмата може също да спестят пари от използваните материали, които имат кратка продължителност на живота и са много евтини, казва Шиърд. Освен това архитектите са изградили по-малко сергии за храни и вместо това разчитат повече на временни съоръжения от външната страна на сградата.

Лондонският стадион съдържа много по-малко стомана, отколкото този в Пекин, поради което е най-лек от всички досегашни основни стадиони на Олимпиадите.

Независимо от всичко обаче бъдещето на стадиона остава неясно. Изборът на нов наемател и на подходящата трансформация след Олимпиадата ще се вземе след противоречив процес за наддаване.

Засега четирима кандидати се състезават за това да поемат по-късно стадиона, включително и два футболни отбора, футболно училище и компания, която иска да организира на стадиона и по близките улици състезание от Формула 1. Победителят ще бъде избран през есента.

Икономическите измерения на Олимпиадата вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Спортът в този му вид е такова безумно прахосничество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още