IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурна промяна под натиск в Източен Лондон

Олимпиадата промени позанемарената досега източна част на града, но за някои компании се превърна в проклятие

13:46 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от олимпийския парк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от олимпийския парк. Снимка: Ройтерс

Големи проблеми за дребния бизнес

За кмета на Лондон Борис Джонсън това е нов знак, че Изтокът се приближава до Запада. Хората, живеещи в областта, обаче са доста по-скептично настроени. Те се опасяват, че още повече малки фабрики в Лондонския Изток ще трябва да хлопнат кепенци. „За отдавна утвърдените тук търговци, които и досега се бореха всекидневно за клиенти, сега натискът ще се увеличи още повече“, казва Джон Дорни, който от години управлява будка в близост до Олимпийския парк.

„Първата ми будка бе в района на парка“, разказва 63-годишният търговец. „Какъв късмет, че преди десет години се изместих, тогава това беше доброволно“. Оттогава е успял да си изгради отново лоялна клиентела на новото място.

Повечето малките фирми в Лондон имат свои клиенти в радиус от няколко километра. „Ако тези фирми трябва да се преместят, те ще напуснат своята зона на комфорт", твърдят от асоциацията, която представлява малките и средни предприятия - Federation of Small Businesses. Една компания, която на старото си местоположение все още е можела да процъфтява, след преместването ще стане де факто старт ъп.

Ланс Формън пък очевидно е бил късметлия. Неговата фабрика за преработка на сьомга е сред малкото печеливши от мащабните структурни промени в Източен Лондон. В непосредствена близост до Олимпийския стадион той възстанови компанията, която неговият прадядо е основал. И тъй като има добра видимост към Олимпийското градче, той се надява да печели пари чрез отдаване под наем на площ на телевизиите.

Освен това той е разширил бизнеса си и по време на Олимпиадата ще предоставя под наем пространства за партита и други събития. „Независимо дали ще имате билети за стадиона, или не, тук, в моята сграда само на 100 метра от стадиона по въздух, ще можете да чувате ръкопляскането на тълпата“, рекламира Формън възможностите в своя сайт. „Тук ще можете да помиришете и да опитате вкуса на Олимпиадата“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още