IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike разочарова пазарите със спад на приходи и печалба

Акциите на компанията потънаха с близо 13% вчера, но днес получават подкрепа от позитивните пазарни настроения

16:46 | 29.06.12 г.
Nike разочарова пазарите със спад на приходи и печалба

Резултатите на американската компания за производство на спортни стоки Nike за второто тримесечие на годината се разминаха с предварителните очаквания на анализаторите. Причина за това са увеличените разходи и цените на суровините, които влошават рентабилността, както и свиващото се търсене на международния пазар.

Компанията отчита ръст в поръчките си за периода юли - октомври със 7% на годишна база. През предходното тримесечие увеличението беше с 12 на сто, пише Ройтерс.

Печалбата на Nike за трите месеца до 31 май, които се явяват четвърто тримесечие на фискалната година на компанията, е в размер на 549 млн. долара, или 1,17 долара на акция. Спрямо същата година, когато положителният резултат бе в размер на 594 млн. долара, или 1,24 долара на акция, спадът е 7,6%.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 1,37 долара на акция.

Приходите на гиганта пък се свиват с 12 на сто до 6,5 млрд. долара.

Според анализатори влошаването на резултатите се дължи на поскъпването на текстилните материали, които се използват за производстово на продуктите на компанията, както и на намаленото търсене.

Поръчките за Китай, направени през последното финансово тримесечие са нараснали с 5%, след като за същия период на миналата година бе записано увеличение от 24%.

Следеният отблизо брутен марж e намалял с 1,5 процентни пункта, като вече близо година бележи спад.

След края на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк акциите на Nike потънаха с близо 13 на сто до 84,40 долара за брой. Пазарният оптимизъм днес обаче подкрепи компанията и загубата се ограничава до 1,24%. Така акциите на Nike се търгуват по 96,90 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още