IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Billabong попадна в окото на бурята

Пазарната капитализация на компанията се срути с 50% само за ден

10:51 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Billabong попадна в окото на бурята

Акциите на компанията за производство на дрехи и екипировка за водни спортове Billabong изтриха днес на борсата в Сидни 50% от стойността си до 0,92 австралийски долара за акция.

Причина за срива стана план за увеличение на капитала при цена, далеч по-ниска от пазарната, пише ВВС. Компанията планира увеличение на капитала при цена 1,02 австралийски долара за акция, което е с 44% под цената от 20 юни.

За негативните настроения допринесе и орязаната прогноза за печалбата, тъй като продажбите не са на желаното ниво.

Billabong прави опити да привлече нов капитал, за да погаси стари дългове. Поради тази причина увеличението при толкова ниска цена на акция се определя от мениджмънта като „жизненоважна стъпка“ за оцеляването на компанията.

Решението обаче бе подложено на сериозни критики. Сред причините за тях е и отказът за продажба на компанията по-рано тази година. През февруари TPG Capital предложи 3,30 австралийски долара на акция за Billabong, но офертата бе отхвърлена.

Предложението оценяваше компанията на 841 млн. австралийски долара, а днес тя струва едва 240 млн. австралийски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още