IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Футболът докара на поляците „бетонно злато“

От години страната е най-голямата строителна площадка на ЕС, заради първенството инвестициите в инфраструктура са до 22 млрд. евро

15:03 | 16.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последни приготовления на летище&nbsp;<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Verdana, Arial; ">Modlin, на 35 км. от Варшава. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Последни приготовления на летище Modlin, на 35 км. от Варшава. Снимка: Ройтерс

Заради европейското първенство по футбол, първото проведено в Източна Европа, до първия мач на 8-и юни се павираха улици, изливаше се бетон, зидаха се стени. Около 22 млрд. евро вложи Полша в подготовката си за шампионата. Парите потекоха към нови магистрали, ремонтирани железопътни гари, чисто нови летища, хотели и стадиони. Голяма част от тези инфраструктурни проекти са финансирани от европейските фондове, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Много наблюдатели и коментатори на полските вестници отбелязват, че тези и без това планирани големи инфраструктурни мерки не биха напреднали толкова бързо, ако нямаше първенство. А това е положителен страничен ефект от ефективното използване на средства от ЕС в Брюксел: докато други страни са били засмукани във вихъра на икономическата криза, поляците напредват срещу икономическия спад. Сега много страни от Източна и Южна Европа искат да разберат от Варшава как да използват смислено парите на Брюксел, за да генерират растеж. 

Един милион туристи се очаква да привлече Европейското първенство. Туристическата служба във Варшава залага, че страната е в състояние да се представи пред новите си гости по толкова привлекателен начин, че те да поискат да се върнат. По този начин приходите ще нарастват постоянно. В допълнение, турнирът създава десетки хиляди нови работни места, заяви зам.-министърът на труда Яцек Мецина.

Един милион туристи се очаква да привлече Европейското първенство.

Варшавският икономически институт очаква допълнителен, задвижван от мегаинвестициите, растеж на полския брутния вътрешен продукт от 7 млрд. евро. Хамбургският институт за международна икономика предвижда и печалба в областта на имиджа. „С приемането на мегасъбития като Европейското първенство по футбол всяка страна, която е била преди това едно бяло пето на картата на глобалната икономика, често за първи път попада ясно в съзнанието на инвеститорите и потребителите“.

Още преди първия съдийски сигнал германските фирми са сред победителите, тъй като много немски концерни участваха в огромните инфраструктурни дейности в Полша и Украйна. Това се доказва и от данни на германския статистически институт. Така например германски архитекти са проектирали националния стадион във Варшава и наречената на името на полския електрогигант PGE арена в Гданск. А баварска строителна компания е построила новия стадион във Вроцлав.

А германските компании, които вече са инвестирали в съседна Полша, са доволни от решението си. Според данни от последната анкета на местната двустранна търговско-промишлена палата 95% от чуждите инвеститори биха решили отново да вложат средства в страната, ако трябва да взимат такова решение. Това е най-високият дял сред всички страни от Източна Европа, поясняват от камарата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
ей тъй, от пусто в празно...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 12 години
A be 4eta tuk se pari razdavat ot evropeiski fondove.....Te tam v Bruksel pe4atat li go tiq pari? Nikoi ne kazva ot kade se palnqt tiq fondove.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още