IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Oценена на 20 млн. долара абстрактна картина e водещ лот в Art Basel

Тази година в изложението участват произведения на 300 галерии от общо 36 държави

12:28 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Абстрактното платно, оценено на 20 млн. долара.<em> Снимка:&nbsp;gerhard-richter.com</em></p>

Абстрактното платно, оценено на 20 млн. долара. Снимка: gerhard-richter.com

Абстрактна картина на Герхард Рихтер е водещ лот на най-стария и голям панаир за продажба на модерно и съвременно изкуство в света Art Basel, който тази година е оценен на 2 млрд. долара, информира Bloomberg. Самото творение на Рихтер е оценено на 20 млн. долара по време на 43-тото издание от престижния арт панаир, чийто ВИП преглед бе удължен извънредно с два дни заради нарасналия интерес от страна на много световни колекционери и нови инвеститори.

Маслената картина е предоставена от базираната в Ню Йорк галерия Pace Gallery и съчетава в себе си наситените нюанси на червено, жълто и синьо.

В 43-тото издание на Art Basel участват произведения на 300 галерии от общо 36 държави. Събитието остава едно от ежегодните задължителни посещения за всеки ценител на изкуството, за всеки куратор или инвеститор. Панаирът е на челно място сред общо 190 подобни изложения в цял свят по качество на предлаганите в него творби на изкуството, твърди Bloomberg. 

„Напоследък много се изговори по повод изкуството като ниша, в която може да бъде инвестирано. Богатите хора по света са натрупали достатъчно много пари, за да не се замислят в какво ги влагат. Стойността на творбите се е увеличила с 10% от миналата година“, казва Робърт Рийд, изкуствовед и специалист в търговията с творби на изкуството в компанията Hiscox Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още