IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корица на "Тинтин в Америка" бе продадена на търг за 1,3 млн. евро

Творбата, която първоначално бе оценена на 1 млн. евро, намери купувача си на аукцион в Париж

14:41 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Корицата на &quot;Тинтин в Америка&quot; на художника Ерже е една от 5-те от поредицата, нарисувани с гваш.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Корицата на "Тинтин в Америка" на художника Ерже е една от 5-те от поредицата, нарисувани с гваш. Снимка: Ройтерс

Корицата на албума с комикси „Тинтин в Америка“, творба на белгийския художник Жорж Проспер Реми, с прякор Ерже бе продадена на аукцион за рекордните 1,3 млн. евро. Известната корица намери купувач на търг в Париж, организиран от аукционната къща Artcurial, информира БТА, позовавайки се на AFP.

Лотът е продаден за 1 338 509 евро на колекционер, който e пожелал за запази анонимност, коментират от аукционната къща. Експерти от Artcurial очакваха цената на творбата на Ерже да достигне до 1 млн. евро.

Преди корицата е била притежавана от друг френски колекционер, който до момента също е в анонимност. Той я е купил за сумата от 764 218 евро през 2008 г. Творението е нарисувано с туш и гваш (вид водна боя от минерален произход, приготвени в разтвор с растителен клей) за първото издание на албума.

Съществуват само 5 корици, нарисувани с гваш, за книжки с комикси, посветени на приключенията на Тинтин. Две от тях са в частни колекции, а останалите се съхраняват във фондацията Муленсар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още