IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шоубизнесът и Силициевата долина – все по-близки

С показването си на корицата на Forbes Джъстин Бийбър дава поредният пример, че звездите не се издържат само от изкуство

14:20 | 23.05.12 г.
<p>
	Джъстин Бийбър, Снимка: Ройтерс</p>

Джъстин Бийбър, Снимка: Ройтерс

Тези инвестиции се прибавят към инвестициите, направени от актьора в едни от най-обещаващите за момента компании като Flipboard, Path, Zaarly и Airbnb.

Актьорът Тоби Макгуайър, по известен на екрана като Спайдърмен, инвестира в приложение за споделяне на снимки за мобилни телефони, наречено Mobli. В него инвестиции има и Леонардо ди Каприо.

За тези възникващи бизнес компании знаменитостите не са прости инвеститори. Тяхната слава трябва да помогне за привличането на клиенти към услугите, предлагани от компаниите.

Това е най-важната неотложна цел за всички интернет услуги, които се развиват в една глобална мрежа, ставаща все по-социална.

Първата подобна мрежа, която възприе тази тактика, бе ASmallWorld в средата на 2000-те години. Предшественик на Facebook, тази социална мрежа беше достъпна само чрез покана, но всеки мечтаеше да попадне в нея, защото всички знаеха, че там е регистриран Леонардо ди Каприо.

За сайтът Spotify, който сега организира ново набиране на средства, да има за свой инвеститори творци означава да бъдат улеснени връзките му със света на звукозаписните студия, от които той зависи в голяма степен.

В този сайт акционер между другото е и Шон Паркър, лошото дете на интернет, но преди всичко съосновател на Napster. По същия начин прохождащата компания Turntable.fm предложи на рапъра Кание Уест и на поп дивата Лейди Гага да инвестират в нейната услуга за споделяне на музика.

Неотдавна групата Specific Мedia привлече на своя страна капитала на певеца Джъстин Тимбърлейк, за да купи социалната мрежа Myspace от Рупърт Мърдок.

"Щастливи сме да се съюзим с някой толкова талантлив като Джъстин Тимбърлейк и с неговата визия за преобразяването на Myspace", заявиха тогава шефовете на Specific Мedia.

Защото залогът за творците е също и в това да участват в обновяването на икономическите модели, които ще дадат живот на утрешните таланти.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още