IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Писмо от Едгар Алън По бе продадено за 164 хил. долара

Подобни написани на ръка писма от Алън По са голяма рядкост, уверяват специалисти

11:04 | 19.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Едгар Алън По. <em>Снимка: Wikimedia,<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong> Лиценз: CC</strong></a></em></p>

 Едгар Алън По. Снимка: Wikimedia, Лиценз: CC

Датиращо от 1837 г. писмо от писателя Едгар Алън По до редакторка на женско списание, бе продадено за 164 000 долара на търг в Литълтън, Ню Хампшир, предаде Ройтерс.

Едгар Алън По е писал до Сара Джозефа Хейл, за да отклони предложението ѝ за публикуване на статия в списанието, на което тя била редакторка по онова време.

Подобни написани на ръка писма от Алън По са голяма рядкост, заяви Боби Ливингстън, вицепрезидент на организиралата търга базирана в Ню Хампшир аукционна къща RR Auctions.

Писмото е написано 8 години преди писателят да публикува най-известната си поема "Гарванът". По това време той работел като литературен критик за списание в Ричмънд, Вирджиния и уверил Хейл, че е зает с друга работа след неотдавнашно боледуване.

„Да ви изпратя набързо написана статия ще е обидно за мен и оскърбително за вас“, е написал Алън По в писмото си.

Редактираното от Хейл спсисание Godey's Lady's Book било сред най-популярните по онова време и публикувало автори като Натаниел Хоторн, Оливър Уендъл Холмс и Уошингтън Ървинг. Хейл е известна и с това, че подкрепила честването на Деня на благодарността в САЩ.

Писмото бе купено вчера от пожелал анонимност колекционер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още