IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шалке 04 посяга към капиталовия пазар

Бундеслигата тества нов начин за набавяне на капитал – вместо класически банков кредит търговия на акции

17:04 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След фенските облигации сега Шалке пуска нова емисия облигации на борсата.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

След фенските облигации сега Шалке пуска нова емисия облигации на борсата. Снимка: Ройтерс 

По-висока възвращаемост може да има, ако в действителност се привлекат институционални инвеститори, които нямат отношение към клуба.Основен проблем според Фьопел е фактът, че футболните клубове, за разлика от традиционните компании, не се стремят към максимизиране на печалбата, а към възможно най-голям успех в спорта.

"Относително рестриктивната нормативна уредба от германската футболна лига, разбира се, трябва да предотврати изпадането в несъстоятелност. В тази връзка неуспешно пласиране на облигации е малко вероятно. Въпреки това обаче трябва да се взема предвид спецификата на футболния пазар, според която инвестициите трудно се трансформират в спортни и икономически успехи", казва още професорът.

Цялостно излизане на борсата на целия клуб, каквото преди десет години направи Борусия Дортмунд, не е многообещаващо за намиране на свежо финансиране. „В момента има твърде малко еуфория“, казва Фьопел. А и акциите на Борусия в момента са доста далече от цената при издаването от 11 евро.

Допълнителен капитал клубовете може да си набавят и чрез мецанин фондове, които например участват в трансферите на играчи. Подобна тактика възприе Хамбургер с логистичната компания  Klaus-Michael Kühne, припомня Forbes. 

Според Фьопел обаче в този случай е трудно инвеститора да се държи настрана от оперативния бизнес. „С подобна акция са застъпени икономическите им интереси, защото те печелят именно от продажбата на играчи. Мисълта да не участват в тези решения е просто утопична“.

Нова финансова гъвкавост ФК Кьолн придобива от емитирането на привилегировани акции. Минималната цена е от 50 000 евро. Права за участие в решенията и гласуване са изключени. Лихвеният процент е пет процента, а клубът се стреми да си набави приходи от 7,5 млн. евро. Срокът е седем години, инвеститорите се привличат и с допълнителен бонус от десет процента, ако Кьолн се класира за международен турнир. След изпадането на клуба през последния уикенд обаче това е малко вероятно да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още