IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със скъпи покупки към световна доминация

Още ли важи тази „империалистична“ стратегия за скъпи футболисти на Реал Мадрид

14:28 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реал Мадрид разчита на скъпи трансфери, като този на португалския треньор Мауриньо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реал Мадрид разчита на скъпи трансфери, като този на португалския треньор Мауриньо. Снимка: Ройтерс

Скъпите играчи се грижат за високи приходи

Испанците, поне така твърди Бърнс, се бъркат доста дълбоко в джоба за чужденците. За Кристиано Роналдо например кралете платиха 94 млн. евро, за да си върнат след това тези пари чрез мърчандзайзинг и победи в турнирите.

Когато през 1947 г. е открит стадионът на Реал, днешната арена „Сантяго Бернабеу“, това бе от една страна един от най-големите стадиони. През 1950 г. безспорно там играеше най-добрият отбор на Европа. Между 1956 и 1960 г. под ръководството на аржентинеца Алфредо Ди Стефано той спечели всяка година КЕШ, както се казваше Шампионската лига до 1992 г.

„Но стратегията на скъпите покупки не функционираше през последните години толковва добре, колкото се надявахме“, казва Бърнс.

Все пак през уикенда наемниците на Реал Мадрид успяха да победят след четири години свия кръвен съперник Барса. Сами Кедира и Роналдо подпечатаха успеха и трасираха пътя на Реал към титлата, докато Барселона успя да вкара само един гол на собствения си стадион.

Но да се върнем към парите във футбола. Няма друг европейски отбор, който да залага толкова силно на таланти от чужбина, колкото полуфиналистите на Шампионската лига. В професионалния футбол най-добрите клубове използват безмилостно финансовата си мощ, за да се докопат до най-добрите играчи. Барселона и Байерн Мюнхен имат поне седем чужденци сред най-добрите си футболисти. Въпреки това има и някои, като Лео Меси в Барса, които все пак са завършили младежката академия на клуба си.

В Челси има единадесет чуждестранни топ играчи, сред които нападателят Дидие Дрогба от Кот д'Ивоар или чешкия вратар Петр Чех. И това не е свързано с възраждането на Британската империя във футбола, а по-скоро с лична амбиция на собственика на клуба, руския олигарх Роман Абрамович. Той прави всичко възможно, за да спечели Шампионската лига.

Треньор с характер

За Реал Мадрид обаче непреходността във футбола дълго време се свързва директно с национално превъзходство. Що се отнася до приходите, с 630 млн. евро за миналата година Реал е най-успешният клуб в света. Това са със 150 млн. евро повече, отколкото най-добрият британски клуб Манчестър Юнайтед.

Освен това през последните години "Галактикос", както мадридчани наричат клуба си, беше подсилен през 2010 г. от португалеца Моуриньо. От него се очаква да доведе отбора до върха  в Шампионската лига. С Интер и Порто той вече спечели трофея.

Когато Моуриньо говори за стратегията си, той звучи повече като опитен генерал от война и по-малко като треньор по футбол. Да си го кажем открито - Моуриньо, който обича да разбива играта на противника си, не иска тимът му да бъде похвален за добрия стил на игра. Той иска само победи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още