IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors натиска педала на газта в Китай

Американският концерн възвръща влиянието си в съвместното предприятие с местния производител SAIC

13:51 | 19.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
General Motors натиска педала на газта в Китай

Американският производител на автомобили General Motors (GM) отново планира да има повече влияние в съвместното си предприятие с китайския производител Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC). По време на кризисната 2009-а година, няколко месеца преди подаването на иск за защита от фалит, закъсалият автоконцерн отстъпи мажоритарния дял в компанията на SAIC.

Сега двамата партньори обмислят съвместно да се разширят извън Китай, пише Wall Street Journal. Компаниите са се споразумели за преструктуриране, така че GM да има равноправно участие, заяви главният изпълнителен директор на GM Дан Акерсън. 

Първоначално всяка от двете компании държеше по една втора от Shanghai General Motors. През 2009 г. GM продаде 1% от дела си на SAIC и получи в замяна 84,5 млн. долара, както и заявка за заем за над 400 млн. долара за спасяването на корейския си бизнес, твърдят запознати с въпроса източници.

SAIC е предоставила на GM възможност за обратно изкупуване, но при условие, че най-големият автомобилен производител в Китай може да продължи да получава приходи от партньорството.

Вече повече от година GM води преговори с китайците за обратно изкупуване, а сега вече има и решение: съвместното предприятие ще бъде разделено на две – на подчинен клон за продажби и на оперативен клон. В контрола на оперативния бизнес GM и SAIC ще участват отново на равна нога. В това се включва определянето на бюджета, продуктовите решения и нагласите на най-висшето управленско ниво.

В клона за продажбите, в който се реализират приходите обаче, SAIC ще запази мнозинство от 51%. Така, след влизането в сила на новите китайски счетоводни правила, концернът ще запази приходите си и занапред в своя счетоводен баланс. Условието за това е мажоритарният дял да е в китайски ръце.

През миналата година съвместното предприятие продаде коли за повече от 30,5 млрд. долара, а печалбата бе в размер на 3,2 млрд. долара. От тях 1,5 млрд. долара са за GM.

Сега намереното решение е печеливша ситуация и за двете компании. GM ще застане редом до Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), не само по отношение на бизнеса на най-големия автомобилен пазар в света - Китай, но също така и извън страната. Според Акерсън двете компании ще разширят съюза си на пазарите извън Азия.

Двете компании работят заедно в Индия и продават малки автомобили в Южна Америка. Според информирани източници фирмите проучват и възможностите за увеличаване на износа за Латинска Америка и в дългосрочен план дори могат да сглобяват там автомобили в собствен завод.

Сега се очаква зелена светлина за преструктурирането на смесеното предприятие да дадат и китайските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още