IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В швейцарския футбол капитан е хаосът

Сезонът, който за Супер лигата започна с десет отбора, може да свърши само с осем

09:10 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

През онова лято Нюшател хвърля доста пари за швейцарските разбирания, за да привлече играчи от испанската лига. На мястото на Шандел Чагаев привлича своя бразилски любимец Сони Андерсон. Проблемът е, че Андерсон няма лиценз за треньор.

До него на пейката застава французинът Франсоа Чиколини. След само два изиграни мача обаче целият спортно-технически щаб на отбора е уволнен, а начело на отбора застана испанецът Хоакин Капарос. И той обаче си опакова багажа в края на септември, като го наследява друг испанец – Виктор Муньос.

Петима треньори само за пет месеца – това вече не е добър рекорд. Но става по-зле. През ноември Чагаев е обвинен, че е подправил извлечение от Bank of America, според което в сметката му има 38 млн. долара. Скоро след това Нюшател трябваше да обяви фалит, а през януари клубът е обявен в несъстоятелност. Той трябваше да напусне лигата, а договорите на играчите бяха развалени. Чагаев беше арестуван в края на януари.

Междувременно Сион се сблъсква с правен спор, който произтича от привличането на един египетски вратар през 2008 г. ФИФА решава, че клубът е нарушил разпоредбите за трансфер и наказва отбора със забрана за трансфери за две години.

Въпреки че Сион не успява при обжалването, отборът привлича шестима нови играчи и използва пет от тях в мача от евротурнирите срещу Селтик през август. Когато след мача УЕФА заявява, че клубът ще бъде изключен от състезанието, Сион решава да атакува до край и се оплаква навсякъде – от окръжния съд, чак до Европейската комисия.

Това се оказва юридическо самоубийство - Сион губи при всеки отделен случай. Дори по-лошо: тъй като клубът предявява иск срещу ФИФА в граждански съд, което е изрично забранено от устава, Швейцарската асоциация наказа отбора с отнемане на 36 точки. Това означава, че най-вероятно отборът ще отпадне в по-долната дивизия.

Но да се върнем към Сервет Женева, където иранският собственик Маджид Пишяр обяви, че „с мъка в сърцето си" в четвъртък е подал молба за несъстоятелност. В петък адвокатът на Сервет Оливие Плекар заяви, че клубът се нуждае от 5,8 млн. евро, за да може да доиграе сезона. Над 1,2 млн. евро ще бъдат необходими веднага.

Пишяр се оплаква от липсата на подкрепа от страна на бизнеса в Женева. Някои критици смятат обаче, че сривът е неизбежен. Пишяр бе собственик и на австрийския клуб Адмира Вакер. Този отбор бе разформирован след две изпадания в рамките на три години и повече от три милиона евро дългове. Реакцията на иранеца при възхода на Сервет през лятото - "Боже мой, помогни ми", вече придобива съвсем ново значение.

А че подобни процеси са възможни, е просто горчива ирония. Преди няколко години Супер Лигата въведе строги условия за лицензиране. Те предвиждат най-добрите отбори от втора лига да не се изкачват автоматично във висшата част на първенството, а да отговарят и на определени критерии по отношение на капацитета и инфраструктурата на стадиона.

За разлика от другите лиги обаче нямаше изисквания за ликвидността на клуба. Ако това също бе взето под внимание, може би сега Швейцарската лига нямаше да е толкова грозно петно върху иначе тъй красивата алпийска панорама...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още