IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В швейцарския футбол капитан е хаосът

Сезонът, който за Супер лигата започна с десет отбора, може да свърши само с осем

09:10 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С навъсени лицата, играчите от „Сервет“ Женева напуснаха терена в събота. Не само защото загубиха срещата от първенството с 0-1 от ФК Тюн. Това може да се окаже последният мач за клуба през този сезон, който всъщност трябва да завърши на 23-и май.

Основаният през 1890 г. женевски отбор подаде заявление за фалит в четвъртък. Тази седмица мачовете може да бъдат отменени. За да спести хотелски разходи, отборът се отправи на 200-километровото пътуване до Тюн в деня на мача. Нито един хотелиер вече не би им отпуснал кредит, пише Wall Street Journal.

Когато мислите за Швейцария, си представяте стабилност, мир и дори скука. На всеки ъгъл има банки, часовници и шоколад. Това може и да е вярно - ако не се интересувате от футбол.

Швейцарската Супер лига винаги е била като вещерски казан, пълен с противоречия, съдебни дела и банкрути. Сезонът, който започна с десет отбора, може да свърши само с осем. ФК Сион, който всъщност трябваше да е на трето място в таблицата с временното класиране, в момента е с минус една точка на последно място, след като отборът получи наказание от приспадане на 36 точки.

Но това не е всичко: почти една трета от лигата е изправена пред несъстоятелност или принудително изпадане. Това е срамно за една нация, която се слави с добра организация и е подслонила най-големите спортни федерации в света - ФИФА и Международния олимпийски комитет.

Но как точно започна тази лудост?

През май 2011 г. чеченският бизнесмен Булат Чагаев придоби футболен клуб Нюшател Ксамакс. Първата му работа там: той уволнен треньора Дидие Оле-Никол и го замени за мачовете от сезона с Бернар Шандел. Чагаев се погрижи за вестникарски заглавия и когато в средата на финала за Купата, придружен от своите бодигардове, нахлу в съблекалнята на отбора.

Според швейцарските медии босът е заплашил играчите си. Чагаев твърди, че става дума за „мотивационна реч". Както и да е, Нюшател все пак губи мача с с 0-2.

Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още