IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Черно-бялата лента "Артистът" триумфира на "Оскар"-ите

Филмът обра 5 от най-престижните награди, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор – Жан Дюжарден

11:00 | 27.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жан Дюжарден заедно с кучето Уги при връчването на една от наградите. Снимка: Ройтерс</p>

Жан Дюжарден заедно с кучето Уги при връчването на една от наградите. Снимка: Ройтерс

Мишел Азанависиюс успя да спечели награди, изплъзвала се преди на френски кинодейци от ранга на Жан Реноар, Франсоа Трюфо и Луи Мал. Всички те са били номинирани за "Оскар" за най-добър режисьор, но така и не са го получили.

Триизмерното приключение "Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе бе отличено с пет награди "Оскар" от 11 номинации - за операторско майсторство, сценография, визуални ефекти, монтаж на звукови ефекти и звуков мишунг.

"Оскар"-ът за визуални ефекти беше последният шанс за поредицата за Хари Потър да получи най-престижното отличие в света на киното. Осмата, последна лента от популярната поредица - "Хари Потър и Даровете на смъртта, Част 2", имаше три номинации за "Оскар", но не спечели нито една награда.

Предишните филми за приключенията на момчето-магьосник не успяха да се преборят за нито една от деветте си номинации. Хари Потър никога няма да спечели оскарово злато, но остава с утешителната награда - 7,7 милиарда долара в световния бокс-офис, включително 1,3-те милиарда долара за последния филм от поредицата. "Хари Потър и Даровете на смъртта, Част 2" стана най-касовата продукция на 2011 г., припомня AFP.

Друг обичана от публиката поредица също дочака своя "Оскар". Лентата "Мъпетите" - първото екранно приключение на Кърмит и компания от 12 години - спечели приза в категорията за песен към филм за "Man or Muppet". Предишните филми за приключенията на  Мъпетите са били номинирани четири пъти за музикален "Оскар", но никога не са печелили отличието.

Режисьорът на "Потомците" Александър Пейн получи втория си "Оскар" като сценарист, след като си подели приза за адаптирания сценарий на хавайската семейна драма с Нат Факсън и Джим Раш.

Първият приз на Пейн за сценарий е за лентата "Отбивки" от 2004 г.

"Майка ми, която е тук с мен, ме накара да обещая, че ако спечеля втори "Оскар", ще й го посветя, както направи Хавиер Бардем. Така че, мамо, този е за теб. Благодаря ти, че вместо на ясла, ме водеше на кино", каза от сцената Александър Пейн.

Уди Алън, удостоен с приза за оригинален сценарий за "Полунощ в париж", спечели първия си "Оскар" от 25 години. Това е четвъртото му отличие след призовете за режисура и сценарий за "Ани Хол" /1997/ и за сценарий за "Хана и нейните сестри" /1986/.
Алън държи рекорда за номинации за сценарий - 15 на брой. С трите си "Оскар"-а като сценарист той си поделя рекордното за тази категория постижение с Чарлз Бракет, Пади Чайевски, Франсис Форд Копола и Били Уайлдър.

Известен като човек, който страни от светлините на прожекторите, Уди Алън не присъства на 84-ата церемония по връчването на наградите "Оскар". Филмът му "Полунощ в Париж" се  състезаваше още в категориите за най-добър филм и режисьор.

Лентата "Ранго", главният герой в която говори с гласа на Джони Деп, спечели приза за най-добра анимация. "Някой ме попита дали това наистина е филм за деца и аз отговорих, че не знам. 

Анимацията обаче е заснета от група възрастни, които се държат като деца", сподели режисьорът на "Ранго" Гор Вербински, режисирал Джони Деп в първите три ленти от поредицата "Карибски пирати".

Изборът на водещ на церемонията бе своеобразен поглед към миналото на "Оскар"-ите. Тази година липсваха идеите за млади водещи като Джеймс Франко и Ан Хатауей, които да привлекат интереса на публиката от своето поколение. Старото отново бе  ново на тазгодишната церемония в лицето на "вечния" фаворит Били Кристъл. За девети път той бе домакин на шоуто, което се състоя в центъра "Холивуд енд Хайленд", известен допреди броени дни като театър Kodak. 

Най-интересните кадри от награждаването вижте в галерията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още