IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 40 млн. долара за „Спящото момиче”

Творбата на Рой Лихтенщайн ще бъде предложена на търг в Ню Йорк на 9 май

22:15 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Аукционна къща Sotheby’s ще предложи на търг в Ню Йорк през май картината на Рой Лихтенщайн "Спящото момиче". Очаква се произведението да донесе на организаторите на наддаването до 40 милиона долара, съобщи Ройтерс.

Творбата на майстора на поп арта Лихтенщайн е вдъхновена от комиксите. На картината е изобразена секси руса жена. Произведението, което с нарежда сред най-великите творби на следвоенното американско изкуство, е част от серия на Лихтенщайн.

Другите творби от нея се намират в известни музеи по света, сред които е Музеят на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк.

"Спящото момиче" е един от най-големите шедьоври на ХХ век с иконични изображения на жени като тези на Пикасо, Модилиани и Бранкузи. Досега картината е била собственост на частен колекционер.

Тя е била показвана само един път пред широката общественост на изложба в Лос Анджелис през 1989-1990 г. На търга на Sotheby’s, който ще се състои в Ню Йорк на 9 май,
освен "Спящото момиче" ще бъдат предложени и други произведения на съвременното изкуство.

Преди наддаването творбата на Лихтенщайн ще бъде изложена в Лос Анджелис, Хонконг,
Лондон и Ню Йорк.

Най-висока цена за творба на Лихтенщайн на търг е платена през ноември миналата година. Тогава за "Виждам цялата стая - в нея няма никой" на аукцион на Christie’s произведението смени собственика си срещу 43, 2 милиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още