IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Картина на Сезан счупи рекорда за най-скъп предмет на изкуството

Катарското кралско семейство е платило за „Играчи на карти“ над 250 млн. долара

13:23 | 04.02.12 г.
<p>
	Една от картините от цикъла, изложена в Metropolitan Museum. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Една от картините от цикъла, изложена в Metropolitan Museum. Снимка: Архив Ройтерс

Кралската фамилия на Катар закупи картината на френския постимпресионист Пол Сезан „Играчи на карти“ за над 250 млн. долара, като по този начин я направи най-скъпия предмет на изкуството в света, съобщава американското списание Vanity Fair, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Предишният рекорд принадлежеше на картината на прочутия американски абстракционист Джексън Полък „№5, 1948“, продадено на аукцион в Sothbie's през 2006 г. за 140 млн. долара.

Картината, нарисувана от Сезан през 1895 г., е вероятно петата от цикъла със същото име, като останалите се намират в Metropolitan Museum в  Ню Йорк, Musee d`Orsay в Париж, галерията Court в Лондон и фондацията Barnes в американския град Филаделфия.

Подробностите по сделката се пазят в тайна, като е ясно само, че тя е била сключен през 2011 г. По данни на американското издание собственикът на картината, гръцкият транспортен магнат Джордж Ембирикос, малко преди да почине през зимата на миналата година решил да я продаде.

Водещи търговци с предмети на изкуството му предлагали до 220 млн. долара, но катарското кралско семейство без проблеми вдигнали мизата, предлагайки четвърт милион долара.

От Vanity Fair отбелязват, че закупуването на картината за рекордната сума напълно отговаря на амбициозните планове на управляващите в близкоизточната държава, богата на петролни и газови находища, да я превърнат в културен център със световно значение.

През 2006 г. в катарската столица Доха бе открит музей на ислямското изкуство, а през 2010 г. - Арабски музей на съвременното изкуство. Под ръководството на изтъкнатия френски архитект Жан Нувел се планира до 2014 г. да бъде приключена реконструкцията на сградата на Националния музей на Катар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още