IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десет нови български игрални филма излязоха през 2011 г.

Нашите филми са посетени от повече от 660 хил. зрители, докато предишната година аудиторията е била около 400 хил.

10:56 | 23.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Кецове&quot; е един от десетте български кино филми, излезли през годината<em>. Снимка: Национален дворец на културата</em></p>

"Кецове" е един от десетте български кино филми, излезли през годината. Снимка: Национален дворец на културата

Той припомни, че в началото на годината "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов без добра реклама събра добра и сериозна публика - 54 671 зрители - с проблемите на любовта и емиграцията.

В края на годината сходен успех получава "Кецове", дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов - към момента с 41 047 зрители, - който формално е по-младежки, но предлага сериозен разговор за човека, отхвърлил и отхвърлен от силните на деня и стандартите на обществото.

Най-доброто, което може да се каже за втория филм на Камен Калев "Островът", гледан към момента от 15 742 души, е, че ще събере публика, колкото и първият му - "Източни пиеси" (17 881).

Дали с тези петнайсетина хиляди души се изчерпва таргет групата на този интересен режисьор? Жалко, ако това е неговият максимум и предел на желанията. Но амбициите трябва да се подплатяват с изострена самопреценка за качествата на драматургията и особено за последващите промени, коментира проф. Янакиев.

Онова, което ще е интересно да се следи като процес през следващата година, е дали тенденциите за независими и нискобюджетни заглавия ще успеят да компенсират недостига на бюджетни субсидии, дали завръщането на утвърдените майстори на екран ще успее да се впише във възхода на новото кино, дали ще избуи някаква по-забележима тенденция, или разнообразието ще вземе връх.

Очаква ни още една година на вълнения - дано  позитивните надделеят, пожела Александър Янакиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
mathematician
преди 12 години
Абе филмите се делят на хубави и лоши. А не на български и чужди.Аз ходя да гледам хубави филми. И отивам на кино, за да се забавлявам, а не да се чудя кво е искал да ми каже режисьора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
"..че няма достатъчно киносалони, че мейджърските разпространителски компании целенасочено не допускат родното кино до екран" - Защо не питате Влади Въргала да ви каже няколко думи по тоя въпрос?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Абе има си сериозен напредък след години на абсолютни бози....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още