IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десет нови български игрални филма излязоха през 2011 г.

Нашите филми са посетени от повече от 660 хил. зрители, докато предишната година аудиторията е била около 400 хил.

10:56 | 23.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Кецове&quot; е един от десетте български кино филми, излезли през годината<em>. Снимка: Национален дворец на културата</em></p>

"Кецове" е един от десетте български кино филми, излезли през годината. Снимка: Национален дворец на културата

Десет нови български игрални филма излязоха в кината у нас през 2011 г. Това не се е случвало от две десетилетия насам, твърди в интервю за БТА кинокритикът проф. Александър Янакиев.

Този успех е заложен преди две-три, а в някои случаи и преди повече години, когато е поставено началото на проектите. Готови са или са пред завършване поне още толкова  заглавия и ще има какво да се показва в кината и догодина, отбеляза критикът.

През тази година нашите филми са посетени от повече от 660 000 зрители, докато предишната бяха около 400 000.

За двайсетина месеца от излизането на екран на "Мисия Лондон" на Димитър Митовски - който разби на пух и прах митовете, че съвременният зрител не иска да гледа нови български филми - за ново българско кино са продадени повече от един милион билета. Това е колосален успех, коментира Янакиев.

По думите му големият сбор през тази година се дължи основно на три дебюта - "Love.net" на Илиян Джевелеков - 206 520 зрители, "Операция "Шменти капели" на Иван Митов и Владислав Карамфилов - Влади Въргала - 162 398 зрители към момента и "TILT" на Виктор Чучков-син - 142 515 зрители.

"Произведенията не си приличат и използват различни похвати, за да привлекат публиката, или по-точно - публиките, защото имат и специфични почитатели, които не е задължително да харесват целия пакет. Това означава, че гражданите, които активно се интересуват от новото българско кино, не са 100-150 хиляди, а доста повече. Това ме прави щастлив, без да съм еднозначен поклонник и на трите произведения", казва Александър Янакиев.

Той посочи, че през последните години в нашето кино се извършват важни промени. Най-видимата част от айсберга е навлизането на ново поколение режисьори - без комплекси, с добри умения да разказват истории и в повечето случаи със сериозен опит в рекламата, клиповете и документалното кино.

"Мисия Лондон" миналата година разби на пух и прах грижливо повтаряните двайсетина години митове, че съвременният зрител не иска да гледа нови български филми, че няма достатъчно киносалони, че мейджърските разпространителски компании целенасочено не допускат родното кино до екран.

Огромният зрителски успех на произведението даде мощен тласък и на други творби с качества да привлекат своята публика, коментира проф. Янакиев.

Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
mathematician
преди 12 години
Абе филмите се делят на хубави и лоши. А не на български и чужди.Аз ходя да гледам хубави филми. И отивам на кино, за да се забавлявам, а не да се чудя кво е искал да ми каже режисьора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
"..че няма достатъчно киносалони, че мейджърските разпространителски компании целенасочено не допускат родното кино до екран" - Защо не питате Влади Въргала да ви каже няколко думи по тоя въпрос?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Абе има си сериозен напредък след години на абсолютни бози....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още