IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за основаването на Apple бе продаден за 1,6 млн. долара

Купувач е Едуардо Сиснерос, президент и CEO на компания от сектора на недвижимите имоти и телекомуникациите

14:08 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Договорът, с който е основан днешният технологичен гигант Apple. <em>Снимка:&nbsp;Sotheby&#39;s</em></p>

Договорът, с който е основан днешният технологичен гигант Apple. Снимка: Sotheby's

Договорът за основаването на вероятно най-скъпата в момента американска компания – Apple, който е бил подписан през 1976 г., беше продаден за 1,59 млн. долара по време на търг на Sotheby's, съобщи AFP.

Сумата надвишава 15 пъти първоначално предложената цена.

Документът от две страници и половина с дата 1 април 1976 г. беше първоначално оценен от Sotheby's между 100 и 150 хил. долара.

Под договора подписите си са положили тримата основатели на компанията Стивън Возняк, Стив Джобс и Роналд Уейн. Автор на договора е Уейн, който уточнява в него разпределението на дяловете - по 45% на Джобс и Возняк и 10% за него.

Уейн обаче бил обезпокоен от рисковете в това партньорство и се оттеглил 11 дни по-късно, предпочитайки да се върне в компанията Atari, където две години по-рано се среща с Джобс.

Тогава той получил 800 долара в замяна на дела си и 1500 долара малко по-късно. Делът на Уейн днес би струвал над 2 млрд. долара, но той твърди, че никога не е съжалявал за решението си да се оттегли, коментира агенцията.

В търга са наддавали шест души по телефона и по интернет.

Договорът е купен от Едуардо Сиснерос, президент и главен изпълнителен директор (CEO) на едноименната компания, специализирана в сектора на недвижимите имоти и телекомуникациите.

Джобс - човекът, който промени света на персоналните компютри, мобилните телефони и музиката, почина на 5-и октомври на 56-годишна възраст. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още