IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Лондон представиха златна монета на стойност 100 хил. долара

Монетата е с тегло един килограм и е посветена на предстоящите догодина Олимпийски игри

17:44 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Royal Mint&nbsp;</em></p>

Илюстрация: Royal Mint 

Златна монета в чест на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., проектирана от изтъкнатия скулптор Антъни Каро, беше представена от Кралския монетен двор.

Първата британска монета с тегло 1 килограм, която е част от общо 60, които ще бъдат произведени, е на стойност 100 хил. долара и е създадена от чисто злато, пише ВВС.

Представена беше и сребърна монета с тегло 1 килограм, която ще струва 3 хил. долара. Тя е проектирана от артиста, композитор и автор Том Филипс. От този вид ще бъдат произведени 2012 монети.

На лицевата част на монетата е изобразена Нейно величество, като е използван релефа, който присъства на всички монети, отсечени в Британската общност на народите след 1998 година.

Дизайнът на сър Антъни Каро показва как играта се фокусира върху успеха и напряга тялото и ума до краен предел, както и дългото наследство на Олимпийските игри.

На гърба на монетата са изобразени лаврови клонки и логото на игрите в Лондон, както и спортна екипировка за вдигане на тежести, бокс, футбол и лека атлетика.

При производството на златната монета са били използвани специална преса и продуктова технология за постигането на най-дълбокия релеф за монета, отсечена от Кралския двор.

Заради размера и стойността си обаче тези монети едва ли ще влязат в обращение.

Дизайнът на сребърната монета акцентира върху идеята за екипна работа за постигането на успех и победа, като са изсечени думите „Да обединим мечтите си, за да направим света отбор от отбори“.

На монетата са изсечени още флагчета на победата, направени като слънце, които всъщност символизират  т.нар. „огън“ на Олимпийските игри.

Двете монети са придружени и от индивидуални сертификационни номера за автентичност.
Сър Антъни Каро лично се е подписал на документа за всяка една златните монети.

Разработките на сър Антъни играят ключова роля в съвременното изкуство. Той получава титлата „сър“ през 1987 г., а през 2000 година става първият британски скулптор, след Хенри Мур, награден с Орден за заслуги.
В музея Метрополитън в Ню Йорк наскоро имаше голяма експозиция на негови творби.

Творенията на Филипс се показват в някои от най-известните галерии в света, сред които са лондонските Tate и National Portrait Gallery.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още