IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-скъпите фотоапарати на Leica

Азиатски колекционер плати 1,9 млн. долара за един от най-редките апарати в света

14:09 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Westlicht/Leica</em></p>

Снимки: Westlicht/Leica

Leica е добре позната марка за удивително създадени ръчно изработени фотокамери. Освен новите дизайнерски продукти, които компанията редовно представя на пазара, от време на време се появяват и апарати  за колекционери, за които обикновено може да се наддава по време на търга Westilicht Photographica Auctions, пише сайтът Bornrich.

По време на миналогодишния търг в края на годината се състоя обезумяла надпревара за изтъкнатия експонат Leica MP2 от 1958 г. Със стартова цена от 80 000 евро този изключително рядък апарат е един от само осем произведените, като това го нарежда сред най-търсените и колекционирани апарати до днес. Апаратът бе продаден за 402 000 евро на азиатски колекционер.

През тази година обаче рекордът за най-скъп апарат на марката беше подобрен. По време на търга Westilicht Photographica Auctions през май азиатски колекционер плати цели 1,9 млн. долара за един от най-редките фотоапарати в света.

Моделът Leica 0-Series Nr. 107 е произведен през далечната 1923г., като в света са произведени едва 25 броя от серията. Наред с това фотоапарата е единствения известен модел, който разполага с гравиран надпис „Germany” на своя корпус.

Първоначалната цена, при която е започнало наддаването между заинтересованите лица, е около 285 000 долара. Въпреки че според анализатори в момента реалната цена на Leica 0-Series Nr. 107 варира между 500 000 и 644 000 долара, анонимният купувач предлага значително по-висока сума и така извършва най-скъпата покупка нa фотоапарат Leica в историята.

През тази година организаторите на търга са продали над 650 лота. С повече от 300 участници в наддаването общите продажби за надхвърлили 3,56 млн. долара.

Вижте някои от най-скъпо продадените апарати на култовата марка
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nora_eleonora
преди 12 години
Leica са голяма работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още