IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в злато с рекорд през третото тримесечие

Търсенето на ценния метал за периода се е повишило в долари с 6% на годишна база, като в основата му е ръстът при инвестиционното злато, който възлиза на 33%

12:13 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кюлче злато, произведено в КЦМ Пловдив. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кюлче злато, произведено в КЦМ Пловдив. Снимка: Ройтерс

Търсенето на злато бележи ръст от 6% през третото тримесечие на годишна база. В основата на това е силното увеличение на търсенето за инвестиционни цели, което се е увеличило с цели 33%. Това показват данните от редовния доклад за пазара на злато, който се изготвя от World Gold Council (WGC).

През третото тримесечие на 2011 година търсенето е възлязло на 1 053,9 метрични тона, след като през същия период на миналата година то е било 991,1 метрични тона. В доларово отношение това се равнява на 57,7 млрд. долара, което е рекордно високо в номинално изражение ниво.

Търсенето на злато с инвестиционни цели е било в размер на 468,1 метрични тона, което се равнява на рекордните 25,6 млрд. долара.

Причина за високото търсене на злато се дължи на влошаващите се икономически условия в Европа, посочват от WGC.

„Не е изненадващо, че инвестиционното търсене бе ключов двигател през третото тримесечие. Повишаващата се инфлация, свалянето на кредитния рейтинг на САЩ, влошаващата се дългова криза в еврозоната и неубедителното представяне на много активи накараха инвеститорите да увеличат позициите си в злато с цел предпазване на богатството си“, се посочва в доклада.

Търсенето от страна на борсово търгувани фондове (ETF) се е увеличило с 58% на годишна база до 77,6 метрични тона. Това рязко контрастира с острия спад от 82% на годишна база, регистриран през второто тримесечие.

При златните кюлчета и монети е отчетен ръст от 29 на сто на годишна база до 390,5 метрични тона. В доларово отношение това се равнява на 21,4 млрд. долара, след като година по-рано продажбите бяха за 12 млрд. долара, показва докладът.

Особено силно е било търсенето на кюлчета и монети в Европа, като на континента се падат 30% от общото количество, или 118,1 метрични тона. Увеличението на годишна база е 135%.

В бижутерската индустрия обаче е отчетен спад на търсенето от 10 на сто на годишна база до 465,5 метрични тона. Причината е основно в повишената цена на метала, която рефлектира в свиване на търсенето на бижута. В доларово отношение и тук има рекорд – 25,5 млрд. долара, или увеличение от 24% на годишна база.

В технологиите търсенето на златото остава стабилно, като се равнява на 120,2 метрични тона.

На пазарите предлагането се е увеличило с 2% до 1 034,4 тона, докато минният добив е нараснал с 5% на годишна база до 746,2 метрични тона, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още