IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 300 диаманта ще бъдат представени на изложба в Прага

Скъпоценните камъни са на обща стойност над 2 млн. евро, като най-големият екземпляр е 22 каратов черен диамант с размер около два сантиметра

11:03 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Над 300 диаманта ще бъдат представени на изложба в Прага

Повече от 300 диаманти и бижута с такива скъпоценни камъни се представя от петък в чешката столица Прага, предава радиостанция Český rozhlas.

Изложбата ще се състои за трета поредна година, като посетителите ще могат да закупят бижутата. Диамантите ще бъдат изложени в Прага и Карлови Вари до началото на декември. След това скъпоценностите ще отпътуват за полската столица Варшава. 

Диамантите са не само красив продукт на природата, но и сигурна инвестиция според организаторите на изложбата Diamonds International Corporation. Един карат струва над 10 хиляди чешки крони, но цената зависи още от цвета и качеството на камъните.

Общата им стойност е около 500 млн. крони (около 2 млн. евро). Теглото на всички диаманти е едва 200 грама, като те могат да се поберат в една човешка длан.

Най-големият екземпляр е 22 каратов черен диамант с размер около два сантиметра. Друг интересен експонат е 15-каратовият снежнобял диамант. Могат да се видят още розови и сини диаманти. Не липсват и брилянтни бижута.

Някои от най-ценните диаманти пристигнаха от предишната спирка на изложбата – Белгия, с ден закъснение заради сложни застрахователни формалности. Камъните са взети под наем от сбирките на диамантената борса в Антверпен, а произходът им е от Африка и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още