IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Картина на Клифърд Стил бе продадена за рекордните 61,7 млн. долара

Второ негово платно беше купено на търга на Sotheby's за 31,4 млн. долара

17:19 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И двете платна на Стил бяха продадени значително над очакванията на организаторите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И двете платна на Стил бяха продадени значително над очакванията на организаторите. Снимка: Ройтерс

Произведението на американския абстракционист Клифърд Стил "1949-A-No.1" беше продадено на търг на аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк за 61,7 млн. долара, съобщиха световните информационни агенции.

Това е абсолютен рекорд на аукционна цена за произведение на Стил. Преди началото на аукциона картината "1949-A-No.1" е била с предварителна оценка от 25-35 млн. долара. За произведението са наддавали усилено петима души.

Друго произведение на Стил - "1947-Y-No.2" - беше купено на търга на Sotheby's за 31,4 млн. долара - значително повече от предварителната оценка от 20 млн. долара.

Общо на търга на Sotheby's с произведения на следвоенното и съвременно изкуство бяха изложени 4 картини на Стил, които от аукционната къща успяха да продадат за 114,1 милиона долара.

Предишната рекордна цена за картина на Стил бе от 2006 г. Тогава за "1947-R-No.1" на търг на Christie's бяха платени 21,3 млн. долара без комисионните на организаторите на наддаването.

Сред другите топ лотове на търга със следвоенно и съвременно изкуство, организирано от Sotheby's в Ню Йорк, бяха картината на Франсис Бейкън "Три наброски към автопортрет", продадена за 19,7 млн. долара, както и картината на Герхард Рихтер "Abstraktes Bild", купена за 20,8 млн. долара при оценка от 20 млн. долара.

Търгът, организиран от "Сотбис" в Ню Йорк, привлече не само много ценители на изкуството, но и представители на движението "Окупирай Уолстрийт". Те организираха демонстрация през зданието, където се състояха наддаванията.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още