IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния – евтино бягство от брака

Северната ни съседка привлича туристи с ниски цени на разводите

12:46 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: www.scx.hu</em></p>

Илюстрация: www.scx.hu

Сватбата сама по себе си е достатъчно скъпо удоволствие. Ако се стигне до развод, разходите са почти двойни. Заради ниските цени на тази юридическа услуга обаче Румъния привлича все повече западняци, предаде DPA.

Това се превръща в печеливш бизнес модел за юристите на северната ни съседка, обуславящ се от сложното и скъпо право в Италия например. Според италиански юридически браншови съюзи през последните години над 8000 двойки са се развели в чужбина, като повече от една трета от тях са сторили това в Румъния. Тенденцията е възходяща.

„Елате на развод в Румъния, важи и в Италия“, рекламира се в интернет агенцията Divorzio Comodo в провинция Реджио Калабрия.

Преди всичко заради ниските си цени Румъния успя да измести предишното Ел Дорадо на разводите Великобритания от лидерското място. Цените за адвокати и такси в Румъния варират между 1500 и 1700 евро.

Със самолетния полет и разходите за настаняване, за да може клиентът да получи местна адресна регистрация, цената на цялата услуга набъбва до между 3000 и 3500 евро. Това е близо два пъти по-ниска цена от исканата в Италия.

Но онова, което привлича най-силно италианците в Румъния, е несравнимо по-бързото решение – вместо за три-четири години, те ще са разведени само за няколко месеца.

И така, онова, което е Лас Вегас за желаещите да се обвържат официално, за тези, които искат да се разведат, стана Арад. Причината е, че в никоя друга румънска община процедурата по развода не е толкова бърза. Така Арад е на път да се превърне в европейското Елдорадо на разводите, разказва местният адвокат Киприан Бадеску.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още