IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Материалното богатство не е символ на успеха за много от българите

83% от хората в страната се приемат за успели само ако допринасят за развитието на обществото

14:45 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният индикатор за личен успех на българина е да е добър родител. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Главният индикатор за личен успех на българина е да е добър родител. Снимка: sxc.hu

83% от българите биха сe определили като успели само когато имат възможност да допринесат с нещо на общността си. По този показател ни изпреварват южноафриканците с 94%, докато гърците се нареждат на последно място с 32%. За 81% от българите включването в активности, насочени към решаването на локален или социален проблем, е изключително важно. Като едновременно с това 88% от българите вярват, че обединявайки усилията си, ще постигнем по-добри резултати.

Да си добър родител и да отглеждаш успешно децата си е главният индикатор за личен успех на българина (61% при осреднени 50% за цялата извадка). Почти всеки втори българин (47%) е по-склонен да създаде семейство, отколкото да стартира свой бизнес. Затова и за 72% от сънародниците ни най-голямото удовлетворение от живота е да знаят, че семейството им е осигурено за в бъдеще, при средно 58% за другите държави. 

Финансовите проблеми (59%), икономиката на страната (52%) и безработицата (49%) са основните пречки за развитието на българина. Едновременно с това обаче 43% от сънародниците ни смятат, че навлизането на иновациите в ежедневието допринасят за личния успех на всеки. По този показател ни изпреварват единствено Китай с 48%, докато осреднените резултати за другите държави са далеч по-ниски –  едва 29%.

Обобщените данни за 11 държави показват ясна тенденция към промяна на съвременното схващане за успеха и моделите на подражание. Ако преди за успели са възприемани богатите и известните, то сега модел на подражание са тези, които с делата си променят бизнеса, културата и обществото към по-добро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още