IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банка стартира изкупуване на златни и сребърни бижута

Вече може да продадете златните си обеци при нужда на цена, вероятно по-добра от тази в златарско ателие или заложна къща

15:20 | 28.09.11 г. 1
<p>
	Вече може да продадете златните си обеци при нужда на цена, вероятно по-добра от тази в златарско ателие или заложна къща. <em>Снимка: Райфайзенбанк</em></p>

Вече може да продадете златните си обеци при нужда на цена, вероятно по-добра от тази в златарско ателие или заложна къща. Снимка: Райфайзенбанк

Райфайзенбанк стартира изкупуване на златни и сребърни артикули от физически лица. Освен изкупуването на инвестиционно злато – монети и кюлчета, банката ще купува и бижута, както и други изделия от злато и сребро, които отговарят на определени условия.

Изкупуването на златните и сребърните артикули ще се извършва в специално оборудван офис на Райфайзенбанк, където на място, пред погледа на клиента, ще се прави анализ на метала чрез най-съвременна и точна апаратура – рентгенофлуорисцентен апарат, посочват от банката.

До момента мнозина продаваха злато и сребро от бижутерски ателиета през банки и заложни къщи, но малцина го изкупуваха, поради което покупната цена не беше добра за притежателите на тези ценности, а това ги превръщаше в една неликвидна и емоционална инвестиция.

Райфайзенбанк ще изкупува и изделия от жълто злато, които не отговарят на изискванията за инвестиционно злато с проба 499.9/1000 (12 карата) и по-висока – например бижута. Освен злато клиентите могат да продадат и изделия от сребро с проба от 900/1000 или по-висока. Банката няма да изкупува изделия, които представляват културна ценност, инкрустирани са с камъни или са съставени от различни метали в комбинация със жълто злато и/или сребро.

Банката няма да изкупува златен пясък и друго злато различно от жълтото злато.

Цената за изкупуване на злато и сребро ще бъде съобразена с движението на цените на ценните метали на световните борси, като банката ще обявява актуални котировки по няколко пъти на ден. Благодарение на внедрената апаратурата, клиентите ще получават точна информация за теглото, пробата, карата и химичните елементи, съдържащи се в изделието. За продажбата на златния си артикул е необходимо гражданите да предоставят документ за самоличност, съобщават от банката.

Освен услугата изкупуване на артикули от благородни метали, Райфайзенбанк предлага и инвестиционно злато, закупено от Райфайзен Централбанк Австрия, под формата на златни кюлчета и монети, отсечени в Австрийския монетен двор. Райфайзенбанк предлага и възможност за обратно изкупуване на златните кюлчета и монети, закупени чрез нея. Закупените златни кюлчета и монети се съхраняват в сейф на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и не се доставят физически на клиента.

Райфайзенбанк предлага на своите клиенти и възможността да инвестират и в т.нар. борсово търгувани фондове (ETFs), базирани върху злато, нещо което се предлага от няколко български инвестиционни посредници.

Последното е алтернатива на традиционната инвестиция във физическо злато и ценни метали. Пазарът на борсово търгувани фондове е една от най-бързо развиващите се ниши през последните десет години. Редица водещи институционални инвеститори и хедж фондове използват този вид инструменти при формирането на инвестиционните си портфейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Nicoletta.Ventseslav
преди 12 години
Най-доброто решение е инвестирането в благородни метали, тъй като срива на долара е неминуем. Повече по темата в детайли: http://***.anotherway.org/2011/10/how-to-invest-in-precious-metals/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още