IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старият автомобил се продава на търг

Организатора на наддаването RM Auctions очакват цената й да достигне 2,5 млн. долара

07:50 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Автомобилът все още може да се движи самостоятелно. <em>Снимка:&nbsp;RM Auctions</em></p>

Автомобилът все още може да се движи самостоятелно. Снимка: RM Auctions

Най-старият работещ автомобил в света De Dion Bouton Et Trepadoux Dos-A-Dos, наричан ще „Маркизата“, ще бъде предложен на търг за редки автомобили на 7-и октомври в Хърши, Пенсилвания.

От организатора на наддаването RM Auctions се надяват автомобилът да бъде продаден за между 2 и 2,5 млн. долара, предава сайтът Bornrich.

Автомобилът все още може да се движи самостоятелно и е създаден през 1884 г. по поръчка на френския аристократ Дьо Дион - една година преди бензиновият мотор на Готлиб Даймлер да бъде изобретен. За гориво на "Маркизата" се използват въглища, дърва или хартия, аколата е достигала максимална скорост от 61,2 км/ч.

Всъщност De Dion е доста далечен прародител на автомобила, какъвто го познаваме днес. Макар и не много голям, той представлява управляем безрелсов парен локомотив на гумени колела. Най-голямата трудност, пред която може да бъде изправен бъдещият собственик, е паленето - преди да потегли, двигателят трябва да загрее, а за това е необходим най-малко половин час.

За толкова дълго време "маркизата" е принадлежала само на четирима души.

Последният собственик е Тим Мур, член на Британския клуб на автомобилите ветерани. Той я реставрира и я пуска в движение, след което участва с нея в няколко състезания за стари автомобили и сега е решил да я продаде. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още