IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sotheby´s променя бизнес стратегията си за Италия

Аукционната къща планира да се концентрира само върху модерното и съвременното изкуство заради наложената забрана за износ на предмети на изкуството

15:14 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	В Италия Sotheby&acute;s вече ще се концентрира само върху модерното изкуство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Италия Sotheby´s вече ще се концентрира само върху модерното изкуство. Снимка: Ройтерс

Не беше отдавна времето, когато Sotheby´s имаше поводи за празнуване: финансовият резултат за 2010 г. показа приходи от продажби в размер на 35,5 млн. евро – ръст от 6% спрямо 2009 г. И през първата половина на 2011 г. продажбите в размер на 15,5 млн. евро не са слаб резултат, но нещата могат да се променят драстично, особено на важния италиански пазар, пише германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Защото преди няколко седмици аукционната къща взе решение да организира в страната наддавания само за модерно и съвременно изкуство. Без съмнение причината е т. нар. „notifica“ - забраната за износ, която бе приета от парламента по настояване на италианското Министерство на културата.

И тъй като от известно време Sotheby´s предостави на своя конкурент Christie´s поделението си за бижута, а италианското изкуство от 19-и век не е особено ценено, изведнъж се оказва, че аукционната къща ще поддържа само подразделението си за модерно изкуство.

Решението на компанията не е изненадващо, защото бизнесът с произведения на старите майстори де факто не е излязъл от кризата от 2008 г. Последният ценен предмет, който Sotheby´s успя да реализира от тази сфера, бе продаден през 2007 г. златен триптих на Мариото ди Нардо за 1,8 млн. евро - рекордна цена за този майстор. По-важен от цената бе самият факт, че въобще имаше търг въпреки вече наложената „notifica“.

Невинаги обаче това препятствие се преодолява. През миналата година забраната за износ попречи на Sotheby´s да реализира продажби за около 6 млн. евро, защото три неразрешени за износ предмета на изкуството – две картини на венецианския майстор Антонио Канал (Каналето) и ландшафтна картина от Франческо Гуарди, останаха непродадени на организиран в средата на октомври търг в Милано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още