IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очилата на легендарната Амелия Ерхарт бяха продадени за над 17 000 долара

Освен очилата, на търг бяха продадени и 24 снимки на смелата пътешественичка на стойност 13 509 долара

20:47 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Една от малкото снимки на легендарната авиаторка Амелия Ерхарт.<em> Снимка: Wikimedia</em></p>

Една от малкото снимки на легендарната авиаторка Амелия Ерхарт. Снимка: Wikimedia

Очила и снимки на легендарната авиаторка Амелия Ерхарт бяха продадени на търг в Оукланд, Калифорния, за над 31 000 долара, съобщи AP.

Говорител на аукционната къща Clars Auction Gallery заяви, че авиаторските очила от 20-те години на миналия век с пропукано ляво стъкло са купени за 17 775 долара.

Ценната реликва принадлежала на калифорнийката Барбара Енгълхарт, която ги получила от приятел преди двайсетина години.

Освен очилата, на търг бяха продадени и 24 снимки на смелата пътешественичка на стойност 13 509 долара. Кадрите включват приготовленията на Ерхарт за околосветската й обиколка
и излитането на самолета й на 17 март 1937 година.

Мартенският полет беше един от двата опита на Ерхарт, осъществени през годината, за околосветско пътешествие. Нейният самолет изчезна в Тихия океан по време на втория й опит няколко месеца по-късно, припомня агенцията.

Теории за изчезването на самолета и екипажа му има много. Една от тях, с много поддръжници, гласи, че горивото свършва и самолетът потъва в океана. Тази теория намира доказателства и в кореспонденция на съпругa j Джордж Путнам, която показва, че в Лае самолетът не е зареден догоре. През 2002 и 2006 г. се провеждат изследвания с хидролокатор, но самолетът не е открит.

Друга е теорията на Международната група за издирване на исторически летателни апарати (The International Group for Historic Aircraft Recovery). Според нея самолетът на Еърхарт пада при остров Гарднър и се разбива в останките на товарен кораб. През 1940 г. английски пилот съобщава, че е открил скелета на Еърхарт в югоизточния край на острова. Във Фиджи английски учени измерват костите и стигат до заключението, че са на едър мъж. През 1998 г. съдебни антрополози обявяват, че всъщност са на жена, но не могат да определят със сигурност дали са на Еърхарт. Групата открива и предмети — части от мъжки и женски токове, подобни на носените от Еърхарт и Нунан, алуминиево табло като от самолет и парче плексиглас с дебелина на прозореца на самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още