IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лансират модна линия „46664“ по затворническия номер на Мандела

Част от приходите ще бъдат използвани за борбата със СПИН в ЮАР, а цените са твърде високи за местния пазар

10:15 | 26.08.11 г.
<p>
	Снимка: 46664.com</p>

Снимка: 46664.com

Бившият президент на ЮАР Нелсън Мандела пусна на пазара модна марка облекло „46664“, какъвто е бил номерът му в затвора „Робен“, в който е прекарал 18 години от живота си, преди да заеме високия държавнически пост, съобщи ИТАР-ТАСС.

Фондацията „Нелсън Мандела“ в Йоханесбург, чиято е идеята за модния бизнес, обяви, че приходите ще бъдат използвани за финансиране на борбата със СПИН в ЮАР.

Готовото облекло, разработено и произвеждано от южноафриканската компания Seardel, вече се продава във водещите магазини в Йоханесбург.

Това са мъжки ризи, поло и дънки, всички с изображение на отпечатъка от човешка длан, символ на „Ръката на Африка“, измислена от Мандела. За жените са предвидени разноцветни рокли.

Цените явно не са съобразени с местния пазар, тъй като полото например струва 600 ранда (86 долара) и повечето южноафриканци не могат да си го позволят.

Първоначално модната линия бе предложена във веригата магазини Stuttafords в ЮАР, Ботсвана и Намибия, а от догодина се предвижда дистрибуцията да се разшири към Европа и САЩ. За борбата със СПИН ще бъдат отделяни между 7% и 9% от приходите.

Това не е първият случай, в който затворническият номер на Мандела и "Ръката на Африка" се използват с благотворителна цел. По-рано бяха лансирани гривни с номера, а заедно със символа той се превърна в слоган на концерт, приходите от който също бяха предназначени за борбата със СПИН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още