IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създава първия си фонд за инвестиции във вино

Dinghong Fund планира да привлече 156 млн. долара и да инвестира в реколти от Бордо и Бургундия

11:25 | 24.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Растящият стремеж към хубав живот в Китай е на път да срещне ново предложение със стартирането на първия фонд за инвестиции във вино в страната.

Dinghong Fund планира да привлече 1 млрд. юана (156 млн. долара) и да инвестира в реколти от Бордо и Бургунди, съобщи Financial Times.

Пазарът на вино в Китай се развива бурно през последните години, като местните богаташи вдигат цените на фините френски вина в частност до рекордни стойности.

Започват да се появяват инвестиционни продукти, базирани на вино, които печелят от китайската мания за символи на престиж и освен това често предлагат на инвеститорите много търсената защита от постоянната инфлация.

До момента инвестиционните продукти в страната бяха структурирани предимно така, че да насочват финансирането към местни винарни. Миналата година Société Générale обяви, че очаква регулаторно одобрение, за да инвестира във вина от Бордо за частни клиенти на банката.

Dinghong обаче ще бъде първият, който ще предложи в Китай нещо по модела на инвестиционните фондове за вино като Vintage Wine Fund, които набраха популярност в световен мащаб през последното десетилетие. С минимална инвестиция от 1 млн. юана хората ще участват във фонда за пет години, през които мениджърите му ще селектират вина.

Dinghong очаква да привлече първия транш от 200 млн. юана до края на септември.

Лин Джъдзюн, съосновател на фонда, казва, че най-голямото предизвикателство е да се убедят местните инвеститори да останат разумни.

„Според тях 200 млн. юана за начало не е достатъчно“, обяснява тя. „Така че трябва да обясняваме, че не можем да инвестираме цялата сума наведнъж. Инвестирането във времето е по-добър начин за разпределяне на риска.”

Фондът обещава годишна доходност от около 15% - привлекателно предложение за китайските инвеститори, чиито спестявания са застрашени от инфлацията, срещу която не разполагат с голяма защита. Местните фондови пазари се развиват бавно през последните две години, правителството се опитва да охлади пазара на имоти, а инвестициите в чужбина са строго ограничавани.

Китай вече оказа огромно влияние върху пазара на вино със силното си търсене, което повиши цените.

Някои анализатори обаче вече изразиха опасения заради силния интерес от Китай, като твърдят, че той носи рискове от създаването на „Бордо балон“, който ще се отрази на качеството след време.

Dinghong Fund не е единственото ново начинание, залагащо на китайския вкус за вино. По-рано тази година властите в Шанхай създадоха първата официална винена борса в страната – интернет платформа, която има за цел да свързва инвеститори с одобрени доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още