IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls Royce на индийски махараджа отива на търг

Произведената още през 1925 г. кола е оборудвана с картечница и специално оръдие за лов на тигри

10:16 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Аукционната къща Bonhams ще предложи за продажба рядък автомобил Rolls Royce Phantom, който бил специално модифициран за лов на тигри от индийски махараджа, предаде Ройтерс.

Произведената още през 1925 г. кола е оборудвана с картечница и специално оръдие, за да може да се ползва за ловуване на тигри, а цената може да достигне 1 млн. долара. Автомобилът ще бъде предложен на търг в Кармел, Калифорния, в средата на август.

Автомобилът е поръчан от Умед Сингх Втори - махараджата на Кота, през 20-те години на миналия век, когато ловуването на тигри е било широко разпространено в Индия.

Яркочервеният Rolls Royce е с подвижен покрив и разполага също с два прожектора, които са давали възможност да се ловува нощем. Освен другите глезотии, колата разполага и със скрит сейф и с е снабдена и с 8-литров 6-цилиндров двигател, който й е позволявал да прониква в джунглата в Раджастан.

"Често срещано явление е било махараджите да имат свои лични специализирани коли, произведени в повечето случаи във Великобритания, с усилени рамки и други подобни подобрения. Някои от тях дори са били позлатени и са имали най-различни допълнителни екстри", казва Пран Невил, писател и експерт по колониалната епоха в Индия.

В продължение на цели векове ловът на едър дивеч като тигри, леопарди и азиатски лъвове в горите на Индия е любимо хоби на индийските владетели.

Подобно ловуване е довело до това, че популацията на бенгалските тигри е спаднала от около 40 хил. преди век до едва 1700 днес. Животните днес са строго защитен вид. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още