IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха бутилка бяло вино за рекордните 75 хил. паунда

Купувачът на Château d'Yquem, реколта 1811 г., бивш сомелиер, не е знаел, че купува най-скъпото вино в света

20:02 | 26.07.11 г.
Продадоха бутилка бяло вино за рекордните 75 хил. паунда

200-годишно бяло вино беше продадено за рекордните 75 000 паунда (121 000 долара), пише CNBC. Според книгата на рекордите Гинес това вече е най-скъпото вино, продавано някога.

Купувачът на Château d'Yquem, реколта 1811 г., е частният колекционер Кристиан Ванек, бивш сомелиер в един от най-реномираните ресторанти в Париж. Château d'Yquem е известно като едно от най-добрите и най-скъпите сладки бели вина.

"Това вино е много специално – то е едно от най-известните", каза Ванек пред Reuters. Той уточни, че това не е просто инвестиция, а удоволствие. 

"Не знаех, че това е най-скъпото вино на света, но със сигурност е най-скъпото, което някога съм купувал", допълни още Ванек.

Виното ще бъде изложено в специална херметически затворена кутия в ресторанта на Кристиан Ванек в Бали.

"Ще го отворя след шест години, за да отбележа 50-годишнината от започване на работата си в Париж, като ще го споделя с жена ми, братята ми и приятели", каза Ванек.

Виното е продадено от Antique Wine Company, която постави и предишния рекорд за най-скъпо бяло вино – Château d'Yquem, реколта 1887. Бутилката беше продадена за 100 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още