IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 70 млн. долара за картина на Холбайн Младия

Най-значимото немско ренесансово платно е купено от германския милиардер, колекционер и меценат Райнхолд Вюрт

10:02 | 16.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Wikimedia, Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons

Германският милиардер, колекционер и меценат Райнхолд Вюрт е платил за картината "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия над 70 млн. долара, съобщи местният вестник Rhenische Post. 

Платното е една от най-значимите ренесансови творби в Германия и е изложено в Щеделския музей на Франкфурт, а заради споразумение между продавача и купувача точната сума на сделката не се оповестява. Според експерти обаче това е най-високата платена в Германия цена за творба на по-стар художник. Картината ще остане достъпна за обществото и след продажбата.

За Дармщадската Мадона се интересуваше и консорциум около Щеделски художествен институт във Франкфурт. Сегашният собственик - аристократично семейство в провинция Хесен,  водещо началото си от Карл Велики, показа картината първоначално в Дармщад, а от 2003 г. досега платното бе изложено в Щеделския музей.

Дармщадската Мадона е картина на Ханс Холбайн, който е живял между 1497 и 1543 г. Платното е било нарисувано през 1526 г. в Базел и се смята за един от най-големите шедьоври на Северния ренесанс. Картината смесва влиянията на италианската религиозна ренесансова линия с елементи на старохоландското портретно майсторство. На картината е изобразен кметът на Базел Якоб Майер цум Хазен с неговата вече починала съпруга, с настоящата му жена и дъщеря му, групирани около възкачената на трона Мария с малкия Исус. Значението на останалите нарисувани лица засега не е изяснено.

Според арт дилъра Кристоф Граф Дуглас , посредничил в сделката, тя е най-голямата на немския арт пазар, а картината е най-важната от всички, продавани в Германия след Втората световна война. Дуглас твърди, че към картината е бил проявен огромен интерес, включително от музея "Гети" в Лос Анджелис. Според германските закони обаче произведението не може да бъде изнесено от страната.

"Ако бяха разрешили картината да напусне Германия, можех да я продам за повече от 140 млн. долара", казва
Дуглас.

За новия собственик - Райнхолд Вюрт, се твърди, че има състояние в размер на 7,7 млрд. долара. Той наследява малък семеен бизнес с продажбата на винтове от баща си на 19-годишна възраст. Днес компанията му Wurth Group има 12,5 млрд. долара продажби годишно, но също така и дялове в банка и в компания за производство на слънчева енергия. Вюрт е изкарал курс за професионален пилот на самолет, кара мотоциклет Harley Davidson и има голяма колекция от предмети на изкуството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още