IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Статуя на Роден бе продадена за 724 хил. евро на търг в Париж

Общите приходи от търга, на който бяха изложени произведения на модернизма и импресионизма, достигнаха 1,5 млн. евро

16:11 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: rodin-web.org, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons&nbsp;</a></em></p>

Снимка: rodin-web.org, лиценз: Creative Commons 

Мраморна скулптура на Огюст Роден "Фавн на колене" бе продадена за рекордната сума от 724 000 евро в Париж от аукционната къща Cornette de Saint Cyr's, съобщиха организаторите, цитирани от AFP.

Статуетката остава във Франция и става собственост на френски колекционер, който вече има и други творби на Роден. Кандидати за нея бяха и един американски и един китайски колекционер.

Общите приходи от търга, на който бяха изложени произведения на модернизма и импресионизма, достигнаха 1,5 млн. евро.

55-сантиметровата статуетка, която представлява гола жена, застанала на колене с ръце на тила, бе предварително оценена на между 600 000 и 800 000 евро. Тя е посветена на художника Пюви дьо Шаван, който е бил приятел на скулптора.

Създадена е през 1890 г. и е фрагмент от композицията "Вратата на ада". Скулптурата в умален вид е била предназначена за "Портите към ада", над които Роден работи дълги години, но така и не завършва.

Роден започва работа върху Портите през 1880 г., но така и не успява да довърши работата си. Най-мащабното му произведение е вдъхновено от "Божествена комедия" на Данте. Скулпторът не спира да работи по нея до смъртта си.

Скулптури като „Мислителят“ (1888), „Ева“, „Мимолетна любов“, „Олимиер“, „Целувката" и много други представляват само тренировки по пътя към „Портите към ада”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още