IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Музикалният бизнес в САЩ с ръст за първи път от 2004 г.

Общата продажба на албуми е скочила с 3,6%, като е достигнала 221,5 млн. броя за първите шест месеца на годината

13:46 | 07.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ексцентричната Лейди Гага &nbsp;продаде 1,5 млн. броя от албума си само за шест седмици.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Ексцентричната Лейди Гага  продаде 1,5 млн. броя от албума си само за шест седмици. Снимка: Ройтерс

За първи път от почти едно десетилетие, американският музикален бизнес успява да излезе от рецесията.

Според последните данни, публикувани от агенция Nielsen SoundsScan, общата продажба на албуми е скочила с 3,6%, като е достигнала 221,5 млн. броя за първите шест месеца на 2011 г. Това е първото увеличение от 2004 година насам, отбелязва Associated Press.

Още не е ясно дали тенденцията ще се запази през цялата година, но ако това стане, феноменът ще е второто подобно събитие от 11 години насам. Продажбите на звезди като Адел и Лейди Гага вдъхват определен оптимизъм в бранша, силно засегнат от пиратството, съкращенията в лейбълите и общата рецесия, пише в коментар на Ройтерс.

Адел успя да продаде 2,5 млн. броя от втория си албум "21" за 19 седмици, след като той беше пуснат в продажба в края на февруари тази година. Той изкара десет седмици на първо място в класациите, като никога не падна под третата позиция.

"21" засенчи донякъде дългоочаквания втори албум на Лейди Гага - "Born This Way". Ексцентричната поп певица успя да продаде 1,5 млн. бройки само за шест седмици. В момента нейният нов албум е на 12-о място в класациите, докато този на Адел все още държи втората позиция.

Лейди Гага направи вездесъща и много по-агресивна промоция на новия си диск, докато Адел подходи с доста по-скромен пиар към своя албум. Британката дори отложи оставащите й девет дати от предварително разпродаденото й американско турне заради проблеми с гърлото.

Мевдувременно американският рапър и музикален продуцент Еминем бе провъзгласен за първия поп-милионер в САЩ по отношение на даунлоуд на албум. 38-годишният изпълнител е продал над 1 млн. сваляния на появилия се на пазара преди година албум Recovery, пише Billboard, цитирайки данните на Nielsen SoundScan.

По петите му е 23-годишната Адел с албума си "21", който по всяка вероятност също ще постигне скоро рекорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 13 години
Лейди Гарга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още