IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха съкровище за 17 млрд. долара в индийски храм

Светилището от XVI век се намира в щата Керала и е било главен храм на богатата държава Траванкор

10:12 | 04.07.11 г.
<p>
	Храмът Шри Падманабхасвами, в който бе открито съкровището. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Храмът Шри Падманабхасвами, в който бе открито съкровището. Снимка: Ройтерс

Съкровище от злато, диаманти и други скъпоценни камъни, скрито от векове, бе открито в подземието на храм в южна Индия, съобщи представител на храма, докато властите изпратиха бързо полиция да охранява светилището, съобщи CNBC.

По данни на местни медии откритията на изследователския екип включват златна статуетка с височина около 1,20 метра, покрита със смарагди, огърлица от злато с дължина 4,5 метра и корони, инкрустирани със скъпоценни камъни.

Според първоначалните преценки стойността на съкровището е 750 млрд. рупии (17 млрд. долара), но длъжностни лица обявиха, че то подлежи на допълнителна оценка. Така се оказва, че стойността на съкрвището е по-висока от годишните правителствени разходи за образование в Индия.

„Повечето от предметите, открити в храма, са дарения на поклонници и някогашни богати владетели на богатата държава Траванкор, които са ги съхранявали в храма“, заяви представител на светилището, пожелал да остане анонимен.

Съкровището е открито в храма Шри Падманабхасвами в щата Керала, който е изграден през ХVI век и е бил кралската катедрала на управниците на Траванкор, която сега е част от Керала.

Стотици въоръжени полицаи бяха разположени около светилището, а след първото съобщение за съкровището в събота на входа бяха поставени детектори за метал.

Интелектуалци и духовни водачи обсъждат как да бъде използвано новооткритото съкровище. Тълпа разгневени хора атакува дома на активист, който поиска то да бъде използвано за публични цели.

Няколко индийски храма разполагат с милиарди долари, тъй като богати поклонници и монарси даряват злато и други ценни предмети, като също така поддържат школи, колежи и болници.

Храмът Тирумала в източния щат Андра Прадеш съобщи за 3 тона злато, една трета от което през миналата година бе депозирано в индийската централна банка.

Кралската фамилия все още контролира светилището Шри Падманабхасвами за разлика от останалите храмове в Керала, които се управляват от правителството. То назначава свещенослужителите и отпуска бюджета.

Подземието бе проучено, след като местен адвокат подаде молба в съда да нареди на правителството да поеме контрол върху храма, тъй като той не разполага с нужната сигурност да опази богатството си.

Впоследствие Върховният съд на Индия изпрати комисия, която да отвори запечатаните отдавна подземия и да опише богатствата. Инспектирането на зазиданите помещения на храма започнало на 27 юни. Част от тях се оказали празни, а друга съдържали големи ценности.

Министърът по въпросите на храмовете В. С. Сивакумар заяви, че правителството ще отправи въпрос до Върховния съд как да запази съкровището.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още