IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Christie's стартира летните си търгове с произведения на импресионисти

На първия вечерен търг вчера бяха продадени произведения на изкуството за над 140 млн. лири

09:18 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Най-голям интерес вчера имаше към платната на Пикасо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голям интерес вчера имаше към платната на Пикасо. Снимка: Ройтерс

Аукционна къща Christie's продаде произведения на изкуството за над 140  млн.  британски лири на вчерашния вечерен търг на импресионисти и модернисти в Лондон, съобщи къщата. Очакванията обаче бяха за продажби за над 160 млн. лири, припомня РИА "Новости".

На търга бяха представени прочути платна на Пабло Пикасо, Анри Матис, Алберто Джакомети и други, включително "Водни лилии" на Клод Моне.

Най-много пари събра платно на Пикасо „Femme assise, robe bleue“ - 17,96 млн. паунда (20,3 млн. евро), което е четири пъти повече от началната цена на портрета на Дора Мар от 1939 г.

Друга творба на испанския художник - „Buste de Francoise“ от 1946 г. намери купувач за 10,68 млн. паунда, съобщи Christie‘s. „Танцьорката“ от Пол Клее беше продадена за 4,18 млн. паунда, което е световен рекорд за творба на този автор. „Нимфите“ на Клод Моне не намериха купувач.

Общо на вечерния търг бяха представени 92 лота. Значителна част от тях са произведения от колекцията на известния швейцарски арт-дилър и колекционер Ернст Бейелер.

Галерията Beyeler е открита в Базел, Швейцария, през 1945 г., а нейният собственик постепенно се сдобива със славата на един от водещите международни арт-дилъри. През 1970 г. той е един от основателите на най-големия панаир на съвременно изкуство "Арт Базел".

По време на съществуването на галерията в нея са организирани над 300 изложби. През ръцете на Бейелер са преминали повече от 16 000 произведения на изкуството на едни от най-големите художници като Пабло Пикасо, Анри Матис, Клод  Моне, Василий Кандински, Мондриан, Джакомети и др. 

Бейелер е бил личен приятел на художниците. Твърди се, че Пикасо му е разрешавал сам да си подбира платната за изложбите.

На търга на Christie's бяха предложени произведения от галерия Beyeler и такива, които са украсявали дома, в който Бейелер е живял със съпругата си Хилда. Сред тях са прочутите "Водни лилии" от Моне - една от поредицата картини на тази тема от художника импресионист. Творбата е една от късните работи на Моне. Нарисувана е в периода 1914-1917 г. Лотът бе оценен на 17 млн. лири.

Сред другите топ лотове са пейзажът на Пол Гоген "Долина Таити", рисунка на Тулуз-Лотрек "Госпожа Мей Белфорт" и др. Всички продадени от колекцията средства ще бъдат преведени на фондацията "Бейелер".

Сред другите топ лотове на търга на Christie's, който обаче не е от колекцията на Бейелер, бе картината на Пикасо "Заспало младо момиче". Тя изобразява любовницата на художника Мари-Терез Валтер и е дадена за търг от анонимен дарител, чието изрично желание е средствата от продажбата да отидат за финансирането на нов медицински център към университета в Сидни, съобщи Ройтерс.

Платното е нарисувано през 1935 година. Пикасо се запознава с Мари-Терез Валтер през 1927 г., когато той е на 47 години, а тя - на 17.

Миналата година нюйоркското поделение на Christie's продаде друга картина на Пикасо, изобразяваща Мари-Терез, за рекордните 106,5 млн. долара, припомня Ройтерс.

Вечерният търг даде началото на серията продажби на Christie's, посветени на импресионисти, модернисти, а също на съвременното изкуство.

Търгът ще бъде продължен днес - от галерия Beyeler ще бъдат предложени нови 50 творби, а всички пари ще отидат в едноименната фондация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още