IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И все пак - две титли за Байерн

Баварците спечелиха приза за най-високи приходи от телевизионни права, а стадионът им беше отличен като най-приятелски настроен към вегетарианците

17:55 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въпреки че не спечели титлата, Байерн Мюнхен спечели най-много пари от телевизионни права. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки че не спечели титлата, Байерн Мюнхен спечели най-много пари от телевизионни права. Снимка: Ройтерс

От спортна гледна точка сезонът не беше успешен за Байерн Мюнхен, но от икономическо естество клубът отново доминира. Баварците инкасираха повече пари от телевизионни права от актуалния шампион Борусия Дортмунд, пише икономическото списание Wirtschaftswoche.

Дали обаче шефът на Байерн - производителят на колбаси Ули Хьонес, се радва толкова и на второто отличие е спорно - за четвърти пореден път организацията за защита на животните Peta отличи стадиона на клуба като най-приятелски настроен към вегетарианците. И все пак - това признание пасва доста добре на стратегията на клуба да привлича и жените за нови фенове.

Безмесните ястия не са много по-здравословни от традиционните вурстчета, защото на стадиона на най-голямо търсене се радват пържени картофки, пици, понички и кексчета.

Иронията продължава - на второ място в класацията на Peta е стадионът на Шалке - отбор, чийто президент - Клеменс Тьонис, е собственик на една от най-големите немски кланици. Най-много салами и вурстчета са консумирали феновете в Майнц, Бремен и Хамбург.

Доста по-важно за баварците е едно друго първо място - Байерн отново получи най-много пари от договори за предаване на мачовете по телевизиите. За изминалия сезон отборът е получил 29,96 млн. евро от телевизионни договори и по този начин значително изпреварва шампиона Борусия Дортмунд (26,89 млн. евро), показва доклад на световната одиторска компания Ernst & Young.

"Баварците са на върха, защото те винаги са успешни", обяснява Томас Фугенталер, спортен експерт в Ernst & Young. „Параметърът за отчитане на последните четири години също играе голяма роля". Тоест, заради по-стари победи мюнхенци инкасират повече от намиращите се по-напред в класирането на Бундеслигата Борусия Дортмунд и Байер Леверкузен (26,57 млн. евро).

Освен баварците добри резултати показват и Вердер Бремен, Шалке 04 и Волфсбург, които заемат пето, шесто и седмо място в класацията на Ernst & Young. В спортно естество обаче триото едва се спаси от изпадане, но пък по приходи е преди Хановер 96, които са на девето място с 20,96 млн. евро.

В Бундеслигата обаче приходите за клубовете от телевизионни продажби не са толкова неравномерно разпределени между отборите, колкото в испанската Примера Дивисион и италианската Серия А. Топ отборът в Германия обикновено получава двойно повече от последния, докато в Испания Барселона и Реал Мадрид получават между 10 и 20 пъти повече приходи от по-малките отбори. В Италия пък в момента бушува голям спор точно по темата за телевизионните права, а големите клубове заплашват с бойкот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още