IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Личните дневници на известния убиец Тед Качински продадени за 40 000 долара

67-годишният престъпник излежава доживотна присъда за убийството на трима души и раняването на други 29 със собственоръчно направени бомби

21:09 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тед Качински преди няколко години. <em>Снимка: Wikimedia, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><strong>Лиценз: Creative Commons&nbsp;</strong></a></em></p>

Тед Качински преди няколко години. Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons 

Личните дневници на един от най-известните американски престъпници - Тед Качински, известен с прякора Юнабомбър, бяха продадени за над 40 000 долара на търг за негови принадлежности, предадоха информационните агенции.

Сумата от 40 000 долара за дневниците е най-високата, платена на аукциона. На търга бяха продадени също якето с качулка и слънчевите очила на Качински, както и пишещата машина, на която той печата манифеста си срещу индустриализма.

Търгът, организиран от General Services Administration, започна на 18 май. Разрешение за организирането му бе получено от калифорнийски съд през август 2010 г. Средствата от продажбата на принадлежностите на Качински ще бъдат предоставени на близките на пострадалите при неговите бомбени атентати.

Иронията се състои в това, че търгът се състоя онлайн – на терена на модерното, което бе толкова силно отричано от престъпника. „Използваме технологията, която Качински толкова силно критикуваше в манифестите си, за да продадем вещите на живота му“, заяви американският съдия Алберт Наджейра.

По думите на двама бивши агенти на ФБР, участвали в преследването на Качински, търгът "лишава престъпника от всичко, което някога е притежавал и писал. Така той никога няма да може да се възползва от ужасните трагедии, които е причинил на невинни хора".

67-годишният Тед Качински, който твърди, че е бил мотивиран от любовта си към природата и омразата към технологията, излежава доживотна присъда за убийството на трима души и раняването на други 29 със собственоръчно направени бомби, изпращани по пощата като колети в периода между 1978 и 1995 г. 

Пишещата машина, която Качински използва за написването на манифеста си, изпратен до вестниците New York Times и Washington Post през 1995 г., е продадена за 22 000 долара.

За якето с качулка и слънчевите очила на Юнабомбър е платена обща сума от 20 025 долара. Написаната на ръка автобиография на престъпника е продадена за 17 780 долара.

Сред другите вещи, предложени за закупуване, бяха шофьорска книжка, акт за раждане, снимки, дипломи от университети и др.

След като завършва Харвардския университет, Тед Качински живее сам в бунгало в щата Монтана, години наред държи под напрежение ФБР, мобилизира стотици федерални агенти и заинтригува американската преса с дългите си манифести, посветени на отчуждението в модерното общество. В Монтана той започва да изучава техники за оцеляване и се опитва да живее в отшелничество.

Решава да започне атентатите, след като в района, в който живее, са провежда сеч и строителство. След като е изпратил вече 16 бомби и е в списъка на ФБР за „най-търсените престъпници“, на 24 април 1995 г. изпраща писмо до редакцията на вестник  New York Times, в което обещава „да се въздържа от тероризъм“, ако Times или Washington Post публикуват неговия манифест.

Убиецът е задържан от агентите в бунгалото си без ток и течаща вода в близост до Линкълн, Монтана, на 3-и април 1996 г. ФБР влиза в следите му след сътрудничество с брата на  Качински – Дейвид. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още