IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите стават още по-богати

Северна Америка отново изпревари Европа по брой на милионерите и през изминалата 2010 г. е най-заможният регион в света

10:48 | 01.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Броят на домакинствата на милионери по света е нараснал с 12,2% през 2010 г. Снимка: sxc.hu</p>

Броят на домакинствата на милионери по света е нараснал с 12,2% през 2010 г. Снимка: sxc.hu

Богатите са станали още по-богати - стойността на активите под управление на частните домакинства в света се увеличава през 2010 г. с 8% до около 122 трлн. долара, показват резултатите на изследването Global Wealth, което се извършва ежегодно от консултантската група Boston Consulting Group (BCG), предадоха световните агенции.

Броят на домакинствата на милионери по света е нараснал с 12,2% през 2010 г., показва още докладът, увеличавайки броя на семействата с милионери на 12,5 млн.

Макар и да са в епицентъра на световната финансова криза, САЩ имат най-голям брой милионери през миналата година, с 5220 домакинства на богаташи и ръст от 1,3% в сравнение с предходната година. Япония е на второ място с 1530 такива семейства, а Китай е трети с 1110.

САЩ са лидери и по ръст на богатствата на милионерите. Докато на Стария континент стойността на богатствата се е увеличила с 4,8%, нарастването в САЩ и Канада е било с 10,2%. Именно благодарение на този силен ръст САЩ изпревариха Европа и си върнаха лидерското място в глобалната класация на милионерите. Американските милионери са имали активи на стойност 38,2 млрд. долара, а европейските - 37,1 млрд. долара.

В Европа най-много милионери има във Великобритания - 570 000. Така островът се нарежда на четвърто място в света по този показател. Повече богаташи има само в САЩ (5,2 млн), Япония (1,5 млн.) и Китай (1,1 млн.). Германия е на пето място в света с 400 000 семейства, в които има милионери. Във Федералната република има 839 домакинства, чиито активи надхвърлят 100 млн. долара.

Още по-голям от ръста в Северна Америка обаче е този в Азия - там активите под управление на частните домакинства се увеличава през 2010 г. с цели 17,1%. Според експертите на BCG през следващите пет години стойността им ще нараства със средно 5,9%, за Китай се очаква нарастването да е с 14%, а за Индия - с 18%.

Малкият азиатски икономически гигант Сингапур е подсилен с най-голям брой домакинства с повече от 1 млн. долара. Повече от 15% от богатите в града-държава имат над 1 млн. долара в авоари, което ги поставя доста преди Швейцария и богатите на петрол държави от Персийския залив.

Все пак в Азия разпределението на активите е много неравномерно. Едва 0,3% от всички домакинства там притежават повече от 1 млн. долара, но на тях се падат 45% от стойността на всички активи на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
adit0
преди 13 години
Ти виждаш проблем, други виждат възможност. Важното е, че освен че парите на богатите се увеличват, се увеличават и богатите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Т.е. нещата стават все по-зле.Обществата обедняват за сметка на шепа ултра богаташи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още