IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel превръща ноутбука в ултрабук

Ултрабукът съчетава предимствата на таблетите с производителността на най-добрите компютри на пазара в момента

17:18 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от щандовете на Intel на&nbsp;изложението Computex в Тайван. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от щандовете на Intel на изложението Computex в Тайван. Снимка: Ройтерс

Производителят на чипове Intel има намерение да въведе нов клас компютри на пазара - ултрабук, съобщи изпълнителният вицепрезидент на компанията Сийн Малони по време на световното изложение Computex в Тайван.

Според вижданията на компанията в новия клас ще влиза всеки ноутбук, чиято дебелина не превишава 20 мм. Този тип компютри ще са по-леки и по-удобни в сравнение с днешните лаптопи, твърди Малони.

Фактически ултрабукът съчетава предимства на таблетите с производителността на най-добрите компютри на пазара в момента. Той има изчислителната мощ на лаптопите, но ще е по-компактен и лек. Според концепцията на Intel компютърът на бъдещето ще бъде тънка и елегантна машина, която ще бъде снабдена с процесорите от най-ново поколение Ivy Bridge и с цена под 1000 долара.

Intel ще налага новите компютри на три етапа. Първата вълна ултрабуци ще използва настоящото поколение процесори Intel Core. Вторият етап е планиран за първата половина на 2012 г., когато ще се появят ултрабуци с мобилни процесори от следващо поколение Ivy Bridge, които използват 3D-транзистори.

Третият етап, планиран за 2013 г., е свързан с преход към процесори с архитектура Haswell. Тези чипове ще консумират два пъти по-малко енергия в сравнение с настоящото поколение процесори на Intel.

Идеята за плоски и тънки ноутбуци не е революционна. Още преди време производители като Sony, Toshiba, Fujitsu и Lenovo започнаха да произвеждат такива машини. Към тях по-късно се присъедини и Apple. При всички случаи обаче досега никой не е успял да направи комбинация от тънки, мощни и тихи машини на цена под 1000 евро. Точно там вижда нишата си Intel и прогнозира, че в края на 2012 г. 40% от всички ноутбуци ще са ултрабук.

Междувременно на Computex в Тайпе дебютира и първият ултрабук компютър - моделът UX21 на Asus. Представената машина обаче не е кой знае какво - лаптопът разполага с 11,6-инчов дисплей, процесор Intel Core i5 и USB 3.0 и mini-HDMI портове, SSD памет за съхранение на данни. Теглото й е едва 1 кг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още