IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 5,7 млн. евро плати американец за картина на експресионист

Това е най-голямата сума, платена за картина на търг във Франция от 2009 г. насам

10:31 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Платното &quot;Йезуити III&quot; на Файнингер от 1915 г.&nbsp;<em>Снимка: Wikimedia,&nbsp;</em><em>Лиценз:</em>&nbsp;<em><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Платното "Йезуити III" на Файнингер от 1915 г. Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons

Американски колекционер е платил повече от 5,77 млн. евро за картината "Пристанището на Свинемюнде" на немскоезичния художник експресионист Лайънъл Файнингер от 1915 г., се казва в прессъобщение на аукционната къща Artcurial Briest-Poulain-Tajan, цитирано от информационните агенции. Това е най-голямата сума, платена за картина на търг във Франция от 2009 г. насам.

Средствата ще бъдат разпределени между три местни фондации, които са наследили творбата от починалия през 2007 г. режисьор Роджер-Жан Спири - неправителствената организация Secours populaire, Изследователския институт "Мари Кюри" във Франция и Фондацията за изследване на СПИН към ООН.

"Картината е излагана в Ню Йорк, Цюрих и Кьолн, заявиха организаторите. Това свидетелства, че Париж е подходящо място за продажба на значими произведения на изкуството."

Файнингер (1871-1956 г.) е син на немско музикално семейство, роден в Ню Йорк и с американско гражданство. Основната част от обучението и кариерата му преминават в Европа, главно в Германия. В началото на 20-ти век Файнингер излага свои творби заедно с други художници експресионисти и става последовател на движението Баухаус. Част от картините му е можело да се видят в изложби на експресинистичната група "Синият ездач", в което членуват още Франц Марк, Август Маке, Давид Бурлюк, Арнолд Шонберг.

Идването на нацистите на власт спира творческото му развитие, а картините му са обозначени като "изродено изкуство". Той напуска Германия през 1937 г. и се установява в Ню Йорк, където живее до смъртта си през 1956 г.

Платното "Пристанище Свинемюнде" е нарисувано през 1915 г. Първоначално е било притежание на еврейския банкер Хуго Симон, който през тридесетте години се установява в Париж и продава картината на Роджер-Жан Спири. Първоначално той искал да завещае платното на парижкия културен център Georges Pompidou. Неговият музей за модерно изкуство обаче отклонява с благодарност дарението след консултация с прочутия експерт по изкуствата Ахим Мьолер. Първоначално специалистът е характеризирал платното като фалшификат. Вследствие на допълнителни изследвания обаче експертът променил мнението си и сега счита картината за автентична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още