IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бившият правителствен самолет „ТУ 154“ ще стане изкуствен риф

Машината ще бъде потопена на около 20 метра дълбочина и ще се ползва за тренинг на водолази и като изкуствен риф за гмуркане

14:16 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Старият самолет ще има нов живот.<em> Снимка: <strong><a href="http://www.flickr.com/photos/24361394@N03/" target="_blank">cacaoboy </a></strong>via Flickr, <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CC</a></strong></em></p>

Старият самолет ще има нов живот. Снимка: cacaoboy via Flickr, CC

По време на празника на морето, който ще се състои от 21 до 24 май, за изкуствен риф край Варна ще бъде потопен бившият правителствен самолет „ТУ 154“, съобщи директорът на дирекцията по младежки дейности и спорт в общината Калина Попстефанова, предаде БТА.

Предвижда се самолетът първо да бъде транспортиран до Морската гара във града, а след това ще бъде потопен на около три километра навътре в морето срещу курорта "Св. Св. Константин и Елена". Ръководител на екипа, който планира и ще осъществи операцията, е председателят на Българската морска камара кап. Богдан Богданов.

Самолетът ще бъде потопен на около 20 метра дълбочина. След това той ще бъде използван за тренинг на водолази и като изкуствен риф за гмуркане.

Богдан Богданов коментира, че потапянето на самолета е уточнено с всички институции, които имат отношение към корабоплаването.

След потапянето район с радиус от около 500 метра ще бъде забранен за корабоплаване, за риболов, както и за спускане на котви от корабите.

По време на празника на морето се предвижда още да се състои изложение на яхти, оборудване и екипировка и уреди за водни спортове. Проявата е част от подготовката за Международното изложение за водни спортове по подобие на изложението във френския град Ла Рошел през следващата година.

Варна ще посрещне и около 30 ветрохода от "БМВ Международна черноморска регата". Любителите на морето ще могат да наблюдават демонстрации с ветроходни и гребни лодки,  скутери, кану, сърф, както и да се включат в демонстрации гмуркане в басейна "Приморски" в града.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още