IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откриха „прабабата“ на кредитната карта

Артефактът представлява 30-сантиметрова плоска пръчица с 23 нареза, които изобразяват дължимите суми

11:19 | 15.04.11 г. 1
Откриха „прабабата“ на кредитната карта

Германски археолози откриха 453-годишна плоска пръчица с нарези, която учените нарекоха „прабабата на кредитната карта“, пише електронното издание The Local.

„Това е изключително рядка находка за Европа“, коментира Андреас Хиле от Държавния музей по праистория в град Хале. „Тя ни разкрива някои непознати финансови практики от 16-и век“.

Артефактът представлява 30-сантиметрова плоска пръчица с 23 нареза, които изобразяват дължимите суми. На нея са гравирани името на притежателя и "годината на издаване" – 1558 г.

Археолозите се натъкнаха на странния предмет по време на разкопки в източния град Витенберг, където е преподавал идеологът на протестантската Реформация Мартин Лутер.

Добре запазената пръчица била пусната в обращение, когато повечето хора не могли да четат и да пишат. Всеки прорез отговарял на съответна дължима сума. Дървената „карта“ била цепвана по дължината, като заемодателят и длъжникът имали еднакъв брой нарези и свое „копие“ от нея.

В деня на уреждане на дълга, двете части на пръчицата отново били съединявани, за да се провери за последно кой какво дължи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
лихварите са хитри хора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още